29/8/15

Πάντα παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες και στους δρόμους που θα ανοίγουμε για μια δικαιότερη κοινωνία

ΔΗΛΩΣΗ ΔΑΝΑΗΣ ΤΖΗΚΑ – ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΜΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι ραγδαίες εξελίξεις τον τελευταίο καιρό μας έφεραν εκ των πραγμάτων αντιμέτωπους με αδιέξοδα, μεγάλα διλήμματα και διαψεύσεις. Παρά τα λάθη και τις ελλείψεις μας, δεν αμφισβητώ ότι η συμφωνία, η οποία υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελεί προϊόν σκληρού εκβιασμού. Παρόλα αυτά πρόκειται για μία συμφωνία η οποία οξύνει την κοινωνική κρίση και δεν δίνει διέξοδο σε όλα αυτά τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που έχουν περισσότερο πληγεί από την λιτότητα και ιδιαίτερα στη νεολαία.
Στις νέες αυτές συνθήκες δεν μπορούμε απλώς να προτάσσουμε εύκολες και ανέξοδες απαντήσεις. Αντιθέτως, οφείλουμε να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με σοβαρούς όρους στα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται από την πραγματικότητα. Το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμβάλει, ακόμα και την ύστατη στιγμή, σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο με...

23/8/15

Αρκετά μάτωσες, αρκετά σε εξαπάτησαν

Μαζί, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε

Άρθρο του
Β. Μεταξά

Γραμματέα της Τ.Ε. Βόλου
του ΚΚΕ

Οι επιλογές μπροστά στην κάλπη είναι πολύ συγκεκριμένες. Και όσο περνάει ο χρόνος τόσο θα ξεχωρίζει κι άλλο η ήρα από το στάρι, θα συγκλίνουν όλο και περισσότερο όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στην προμετωπίδα τους έχουν την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων – αυτό που λένε προσπαθώντας να εγκλωβίσουν: «να περπατήσει η οικονομία». Όλα τα κόμματα – πλην του ΚΚΕ – θεωρούν δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, στήνουν καυγά για το νόμισμα, «φτιάχνουν» ξαναζεσταμένα προγράμματα (Θεσσαλονίκης…, Ζαππείου…, ή όποια άλλη ονομασία – περιτύλιγμα βρουν πάλι), τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Όλα τα κόμματα – πλην του ΚΚΕ – δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ψήφισαν το πιο βάρβαρο 3ο κατά σειρά μνημόνιο λέγοντας «ναι σε όλα» την 14η Αυγούστου και ορκίζονται στην προώθηση και υλοποίηση των αιματηρών μέτρων που περιλαμβάνει και προβλέπει. 

Υπάρχει και η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, που μπορεί να μην ψήφισε στο τέλος, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα σε αυτό το κτίσμα που λέγεται 3ο μνημόνιο έσκαψε τα θεμέλια, έβαλε μπετά, σήκωσε τους ορόφους, πέρασε τα ηλεκτρολογικά, τη σκεπή… Εκεί στο σοβάτισμα και το βάψιμο, όταν ο κόσμος άρχισε να βλέπει το τερατούργημα που φτιαχνόταν είπε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη! Είναι τουλάχιστον ξιπασιά να (ξανα)βγαίνουν με τις ίδιες βροντερές κορώνες εκείνοι που έριχναν υπνωτικό στον κόσμο τους τελευταίους μήνες με τα περίφημα «σκίζουμε μνημόνια» κτλ. Τι λένε τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ Νο2; Να παλέψει ο λαός για ένα μνημόνιο με δραχμή. Προβάλλοντας την αλλαγή νομίσματος ως το «κλειδί» για μια φιλολαϊκή λύση. Όπως πρόβαλλαν και πριν από 8 μήνες παρόμοια «κλειδιά».

Γιατί το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε σε αυτά που έλεγε σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ; Θυμάστε τι λέγαμε σε συνθήκες που η «μέθη» της ελπίδας που πουλούσε θόλωνε αρκετούς. Όταν μας καλούσαν ανερυθρίαστα σε συνεργασίες γιατί είμαστε δήθεν κοντά στις πολιτικές μας. Λέγαμε πως όχι μόνο δεν θα σκίσει, αλλά θα εφαρμόσει τα ίδια και χειρότερα μέτρα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Από πού προέκυπτε αυτό; Μα, από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όποιος τάζει φιλολαϊκές λύσεις χωρίς να...

20/8/15

Οσονούπω εκλογές / Διάγγελμα Τσίπρα το βράδυ

Σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιείται από το μεσημέρι στη Βουλή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός πρόκειται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του για τις διαδικασίες και το χρόνο των πρόωρων εκλογών απόψε, και πιθανότατα θα τις ανακοινώσει σε διάγγελμα έως το βράδυ.

Την πληροφορία ότι αργότερα απόψε αναμένεται ανακοίνωση για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών μετέδωσε και η ΕΡΤ. 

Μιλώντας στον BHMA 99,5 ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δήλωσε ότι μετά την εμπειρία του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Εσωτερικών είναι, υπό την έννοια της τεχνογνωσίας, έτοιμο για εκλογές. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο.