23/7/10

Οριστικά με 50%+1 ψήφο

Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλεγούν, αν έχουν αποσπάσει ποσοστό «50 συν 1».
Με την ανακοίνωση αυτή, μπαίνει τέλος στις συζητήσεις που ήθελαν αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογή των δημοτικών αρχόντων και περιφερειαρχών με ποσοστό 42%, έπειτα από συμφωνία όλων των κομμάτων, ενδεχόμενο που η κυβέρνηση είχε αφήσει ανοικτό κατά την ψήφιση του σχεδίου «Καλλικράτης» την περασμένη άνοιξη.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ σε Σκιάθο και Σκόπελο

Τους υποψηφίους δημάρχους Σκιάθου και Σκοπέλου, που στις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.
Ο Γιώργος Καραστατήρας, εκπαιδευτικός, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σκιάθου και ο Μανώλης Ραμαντάνης, πολιτικός μηχανικός, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σκοπέλου.
Την παρουσίαση των υποψηφίων δημάρχων έκανε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Λούμας που μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Νίκο Γκατζή, κάλεσαν τους πολίτες να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κόντρα στο δικομματισμό.
Ο Γιώργος Λούμας, τόνισε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη των συνδυασμών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, προκειμένου «να μην ακυρωθεί η διάθεση του λαού να αντιπαλέψει τα μέτρα που εφαρμόζονται, ενώ υποστήριξε ότι η αποχή δεν αποτελεί λύση, καθώς τιμωρεί με τον ίδιο τρόπο τον ίδιο το λαό.»
Ο Ν. Γκατζής προανήγγειλε σκληρή αντίδραση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στο φακέλωμα των υποστηρικτών του Κόμματος και προσπαθεί να βάλει εμπόδια στη δράση τους, ενώ δήλωσε ότι «το ΚΚΕ  δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα όνομα».

Σοβαρότης υποψηφίου!

Αγαπητό blog,
Χτές την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στη Σκόπελο, είδα υποψήφιο Δήμαρχο και μέλος του Δ.Σ., να πίνει το ποτό του σε bar της παραλίας. 
Είναι σοβαρότητα υποψηφίου αυτή; Δεν τον ενδιαφέρουν τα θέματα που συζητούνται στον Δήμο; Tότε τι θέτει υποψηφιότητα; 
Mα δεν ντρέπεται με τέτοια αδιαφορία να ζητάει να αναλάβει την τύχη του Δήμου; Eγώ μάλιστα θα ζητούσα και από τον Μανώλη,
 τον άλλον υποψήφιο να παρακολουθεί τα Συμβούλια και να ενημερώνεται μέσω αυτών για τα Δημοτικά θέματα.
Με εκτίμηση
Αναγνώστης

22/7/10

Συγκέντρωση σήμερα στη Γλώσσα

Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβούλου Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελή, πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ συγκέντρωση κατοίκων της Γλώσσας, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις τους εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ευχόμαστε καλό, εποικοδομητικό και «φωτισμένο» διάλογο.

20/7/10

Τροποποίηση του «Καλλικράτη»

Στο σχέδιο νόμου το οποίο τιτλοφορείται «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» έχει ενσωματωθεί στο άρθρο 18 διάταξη, με την οποία τροποποιείται ο νόμος 3852/2010 που αφορά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έτσι ώστε οι  δήμοι Αλοννήσου, Σκοπέλου και Σκιάθου να αποτελούν ξεχωριστή περιφερειακή ενότητα Σποράδων.

17/7/10

Χ(α)ρίσματα

Σε μια καθημερινή παραφιλολογία ακούμε διάφορα ονόματα, πιθανών υποψηφίων δημάρχων, να έχουν πάρει το περιβόητο χρίσμα ή στήριξη ή να περιμένουν πρόταση για πιθανή συνεργασία με άλλους χώρους. Η φράση «είμαι υπερκομματικός» ακούγεται όλο και περισσότερο. Όλοι θέλουν να κερδίσουν ένα μερίδιο ψήφων, προβάλλοντας την εικόνα του ανεξάρτητου υποψήφιου, ψάχνοντας ταυτόχρονα στηρίγματα σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (ή και στα δύο) προσβλέποντας και στα «κουκιά» του σκληρού κομματικού πυρήνα... Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, όπου αυτοί υπάρχουν.
Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον με την απαξίωση που υπάρχει από τους πολίτες στα κόμματα, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, κόμματα, υποψήφιοι και ψηφοφόροι ότι στην επιλογή μας θα πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο η προσωπικότητα των υποψηφίων και όχι η κομματική τους ταυτότητα. Να επιλεγούν υποψήφιοι δήμαρχοι φερέγγυοι, καταξιωμένοι στον τόπο, που δεν δίνουν την εντύπωση ανθρώπων που θέλουν μιά θέση, αλλά που έχουν όραμα και πρόθεση να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο να κάνουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με  την επιλογή των συμβούλων τους. Να επιλέξουν όχι με κριτήριο το ποιός έχει περισσότερους συγγενείς, άρα και πολλές ψήφους, αλλά ποιός είναι ικανός και με όρεξη για δουλειά. Οι αντιδήμαρχοι πρέπει να είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες, που καλό θα ήταν να τους γνωρίζουμε πριν τις εκλογές.
Δεν θέλουμε να βλέπουμε στα δημοτικά συμβούλια αμίλητους συμβούλους που μόνο υπερψηφίζουν την πρόταση του εκάστοτε δημάρχου ή ακόμα χειρότερο, εκλεγμένους που δεν πατάνε στα συμβούλια. Να επιλεγούν νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που θα ακολουθήσουν νέες στρατηγικές, με τόλμη και φαντασία. Να μιλούν με ρεαλιστικό πολιτικό λόγο (μας αηδιάζει η ξύλινη γλώσσα και το καθησυχαστικό κτύπημα στην πλάτη) και να έχουν την ικανότητα προσέλκυσης και συνεργασίας ικανών στελεχών. Τα χρονικά όρια στένεψαν και οι συνθήκες πιέζουν ακόμη περισσότερο. Πριν τα χρίσματα, ας βρούμε υποψηφίους με χαρίσματα.
Γ.Πούλιος
Δημότης Σκοπέλου

15/7/10

Περιβάλλον – Τουρισμός, μία αμφίδρομη σχέση.

Οι πιέσεις που υφίσταται το περιβάλλον στο νησί μας όπως και σε κάθε ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή  έχουν ήδη γίνει αισθητές. Άναρχη οικιστική ανάπτυξη, παράνομη δόμηση, καταπάτηση βιοτόπων, θαλάσσια ρύπανση, ρύπανση των υπόγειων υδάτων, διάβρωση του εδάφους και αισθητική υποβάθμιση είναι τα συνηθέστερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού, το περιβάλλον πρέπει να διασωθεί όχι μόνον για την αξία που έχει αυτό καθαυτό για εμάς που κατοικούμε σε αυτό το νησί όλο το χρόνο, αλλά και γιατί έχει οικονομική αξία. Είναι το κεφάλαιο πάνω στο οποίο επενδύει ο τουρισμός μας. Αν καταστραφεί, καταστρέφεται και το τουριστικό μας «προϊόν».

Αποχωρεί ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου

Αποχωρεί από την τοπική πολιτική σκηνή ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Πατσής. Η πληροφορία που είχε το blog εδώ και πολλούς μήνες, ήθελε τον επί 2 τετραετίες δραστήριο αντιδήμαρχο, να είναι ενοχλημένος από πολλούς και πολλά, τα οποία τον έκαναν να πάρει την δύσκολη απόφαση να μην είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο κ. Γ. Πατσής -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες και εφ' όσον υπάρξει κατάλληλος υποψήφιος περιφερειάρχης- θα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Θεσσαλία.
Ο αντιδήμαρχος μεχρί τη λήξη της θητείας του θα παραμείνει στο πόστο του.
Καλή επιτυχία.

Στοχεύουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη

Η Δημοτική Κίνηση «Νέα Προοπτική για την Σκιάθο» με επικεφαλής την κα Δέσποινα Συμιακάκη, την Τρίτη 13 Ιουλίου, παρουσίασε σε συγκέντρωση πολιτών της Σκιάθου το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού, εν όψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών.
Η κα Συμιακάκη μας είπε σχετικά με τις θέσεις τις κίνησης:
«Επεξεργάστηκαμε και τεκμηρίωσαμε εφικτούς τρόπους χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει πέραν της “νοικοκυρεμένης” διαχείρισης, στην πρόοδο και ανάπτυξη του νησιού.
Παράλληλα η υπεύθυνη και καθαρή τοποθέτησή μας σε όλα τα ζητήματα, που δεν περιορίζεται από το φόβο του “πολιτικού κόστους”, εγγυάται την ανάληψη των απαιτούμενων δυναμικών δράσεων και παρεμβάσεων.»

14/7/10

Αν καταργήσετε το κουπόνι μάς πνίγετε

Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής η οποία επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο  «εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων και των συνδυασμών» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία απαγορέυει τις εισφορές σε συνδυασμούς και υποψηφίους μέσω κουπονιών, οριζόντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται πλέον μέσω τραπεζικών λογαριασμών, είπε χαρακτηριστικά:
«Θα πάνε οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στην Τράπεζα; Δεν θα πάνε. Δεν θέλουν να φακελωθούν. Το ΚΚΕ στηρίζεται στο κουπόνι. Αν καταργήσετε το κουπόνι μας πνίγετε. Θέλετε να πνίξετε το ΚΚΕ; Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές με αυτό το νόμο. Εμείς θα συμμετέχουμε αλλά δεν θα τηρήσουμε τις διατάξεις και πάρτε ό,τι μέτρο θέλετε. Αυτό να το λάβετε σοβαρά υπόψη». 
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεσμεύθηκε ότι θα μελετηθούν όλες οι προτάσεις και πρόσθεσε πως, εφόσον ψηφιστεί ο νόμος, δεν θα δοθεί κανένα σήμα ελαστικότητας, «θα τηρηθεί αυστηρά και απαρέγκλιτα για όλους».

13/7/10

Ο Θανάσης Νάκος εισηγητής

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος ορίστηκε, με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, εισηγητής κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και έλεγχος αυτών κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές».

10/7/10

Ο Μανώλης Ραμαντάνης υποψήφιος Δήμαρχος

Σύμφωνα με πληροφορίες -ανεπιβεβαίωτες από την ΚΟΒ του ΚΚΕ- ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Ραμαντάνης θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σκοπέλου. Η απόφαση πάρθηκε από την ΚΟΒ και μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει, αλλά μεταδίδεται από στόμα σε στόμα.
Πάντως ο Μανώλης Ραμαντάνης στα συγχαρητήρια που δέχεται απάντα με ένα ευχαριστώ.
Μανώλη καλή επιτυχία...

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ στην Αλόννησο

«Καρφιά» και σύντροφοι σε εισαγωγικά
ΠΑΝ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ  (γραμ. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ):
Η προσφορά μου στο κόμμα και στην δημόσια ζωή της Αλοννήσου αλλά και οι διακηρυγμένες αρχές περί Διαφάνειας και Συμμετοχικής Δημοκρατίας των τοπικών κοινωνιών, του Προέδρου μας, δεν μου επιτρέπουν πια, να σιωπήσω απέναντι σε αυταρχικές, «άνωθεν» μεθοδεύσεις που θυμίζουν σκοτεινές διαπλοκές...
...Και όμως ο «σύντροφος» Γεώργιος Φώτης περιφρονώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας προσπαθεί να διορίσει τον κ. Βαφίνη υποψήφιο του κόμματος, για τον δήμο Αλοννήσου και τον για πέμπτη  φορά υποψήφιο, κ. Παπαχρήστο σαν «δεκανίκι» του.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΠΑΣΟΚ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Προς  εφημερίδα  Βόρειες Σποράδες
Σε εγκύκλιο που μας έστειλε η Γραμματεία Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2010 καλούσε να υποβάλουμε μέχρι τις 13 Ιουνίου 2010, προτάσεις ή αυτοπροτάσεις για υποψηφιότητες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. 
Στο πλαίσιο αυτό υπέβαλα την υποψηφιότητά μου συνοδευόμενη με βιογραφικό σημείωμα. Την πρόταση της υποψηφιότητας μου την υπέβαλα αφού προηγουμένως συζήτησα με φίλους μου στην Αλόννησο που ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και με τους συντρόφους μου στην Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τις 13 Ιουνίου 2010 που έληξε η ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήμουν ο μόνος που υπέβαλε πρόταση. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο στο ίδιο χρονικό διάστημα έπρεπε να συγκληθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές (Ν.Ε.) με συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών (Σ.Ε.) των Τοπικών Οργανώσεων (Τ.Ο.) με την συνεπικουρία βουλευτών κ.τ.λ για την συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούσαν στις εκλογές. 
Χωρίς να γίνει η παραπάνω συνάντηση όπως προβλεπόταν από την εγκύκλιο διαβάζω με έκπληξη στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας  «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», της 21ης Ιουνίου στο «ΤΟΠΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ» που αναφέρεται στην συνεδρίαση της Περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Λάρισα ότι: «Για τον Δήμο Αλοννήσου, απορρίφτηκε η αυτοπρόταση του Γραμματέα  του κόμματος κ. Αναγνώστου και αποφασίστηκε να δοθεί μήνυμα στους κ.κ Παπαχρήστο και Βαφίνη  για την συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου».
Προφανώς η «απόφαση» αυτή πάρθηκε μονομερώς από τον γραμματέα της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φώτη (φωτό) (και πιθανώς εγκρίθηκε από τους άσχετους «συντρόφους» της Π.Ε. που δεν γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες) ο οποίος έριξε μια «συντροφική» μαχαιριά πισώπλατα στον Γραμματέα της Τ.Ο. του κόμματος που επί εννέα χρόνια εκλεγμένος (3 τριετίες) από τα μέλη του κόμματος στην Αλόννησο υπηρετεί με συνέπεια το κόμμα ανεβάζοντας το κύρος και τα ποσοστά του στον υψηλότερο βαθμό του Νομού Μαγνησίας. Και το λέω αυτό γιατί  συζήτησα με τον Γραμματέα της Ν.Ε. του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φώτη, την πρόθεσή μου...