17/7/10

Χ(α)ρίσματα

Σε μια καθημερινή παραφιλολογία ακούμε διάφορα ονόματα, πιθανών υποψηφίων δημάρχων, να έχουν πάρει το περιβόητο χρίσμα ή στήριξη ή να περιμένουν πρόταση για πιθανή συνεργασία με άλλους χώρους. Η φράση «είμαι υπερκομματικός» ακούγεται όλο και περισσότερο. Όλοι θέλουν να κερδίσουν ένα μερίδιο ψήφων, προβάλλοντας την εικόνα του ανεξάρτητου υποψήφιου, ψάχνοντας ταυτόχρονα στηρίγματα σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα (ή και στα δύο) προσβλέποντας και στα «κουκιά» του σκληρού κομματικού πυρήνα... Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, όπου αυτοί υπάρχουν.
Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον με την απαξίωση που υπάρχει από τους πολίτες στα κόμματα, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, κόμματα, υποψήφιοι και ψηφοφόροι ότι στην επιλογή μας θα πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο η προσωπικότητα των υποψηφίων και όχι η κομματική τους ταυτότητα. Να επιλεγούν υποψήφιοι δήμαρχοι φερέγγυοι, καταξιωμένοι στον τόπο, που δεν δίνουν την εντύπωση ανθρώπων που θέλουν μιά θέση, αλλά που έχουν όραμα και πρόθεση να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο να κάνουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με  την επιλογή των συμβούλων τους. Να επιλέξουν όχι με κριτήριο το ποιός έχει περισσότερους συγγενείς, άρα και πολλές ψήφους, αλλά ποιός είναι ικανός και με όρεξη για δουλειά. Οι αντιδήμαρχοι πρέπει να είναι άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες, που καλό θα ήταν να τους γνωρίζουμε πριν τις εκλογές.
Δεν θέλουμε να βλέπουμε στα δημοτικά συμβούλια αμίλητους συμβούλους που μόνο υπερψηφίζουν την πρόταση του εκάστοτε δημάρχου ή ακόμα χειρότερο, εκλεγμένους που δεν πατάνε στα συμβούλια. Να επιλεγούν νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που θα ακολουθήσουν νέες στρατηγικές, με τόλμη και φαντασία. Να μιλούν με ρεαλιστικό πολιτικό λόγο (μας αηδιάζει η ξύλινη γλώσσα και το καθησυχαστικό κτύπημα στην πλάτη) και να έχουν την ικανότητα προσέλκυσης και συνεργασίας ικανών στελεχών. Τα χρονικά όρια στένεψαν και οι συνθήκες πιέζουν ακόμη περισσότερο. Πριν τα χρίσματα, ας βρούμε υποψηφίους με χαρίσματα.
Γ.Πούλιος
Δημότης Σκοπέλου

10 σχόλια:

  1. Ισως όλοι θεωρούμε τους ευατούς μας ικανούς να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο δύσκολο και μεγάλο έργο.Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από την θεωρεία.
    Το ποιο βασικό χαρακτηριστικό το οποίο πρέπει να έχει ένας υποψήφιος σύμβουλος είναι η αυταπάρνηση.Στα δημόσια πράγματα δεν προσφέρεις υπηρεσία για τον ευατό σου, αλλά για το καλό του συνόλου.
    Μιλάτε για χαρισματικούς ανθρώπους.Οι χαρισματικοί άνθρωποι που είναι σπάνιοι ίσως να μην έχουν μεγάλο σόι για να τους υποστηρίξει και τα αποτελέσματα είναι γνωστά,μαριονέτες δημοτικοί σύμβουλοι.
    Βαρέθηκα να ακούω τα κόμματα να εμπλέκονται στα τοπικά πράγματα, έως πότε θα κρατάει αυτός ο εμπεγμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους μια γνώμη έτσι οπός θα έπρεπε να είναι τα πράγματα . Αλλά μην ξεχνάμε στην Ελλάδα ζούμε και στην Σκόπελο με τα μεγάλα σόγια. Δύσκολο να εκλεγούν σύμβουλοι και Δήμαρχος με όραμα όταν το (όραμα) των περισσοτέρων είναι τόσο μικρό ίσος ανύπαρκτο για εμάς, ίσος διαφορετικό από αυτό που νοούμε εμείς όραμα . Και ας μην ξεχνάμε ο κάθε ένας μας έχει ένα όραμα το θέμα είναι ποιο είναι αυτό..................

    Η Μπαλάντα Του Κυρ Μέντιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμάστε το υπερφίαλο σύνθημα «Μόνο εμείς μπορούμε!» και το ανεκτέλεστο κατά 90% πρόγραμμα του συνδυασμού τους, το οποίο συνυπέγραφαν τότε και οι «ανεξάρτητοι» σήμερα σύμβουλοι. Αντικαταστήστε το με το «Όλοι μαζί μπορούμε!» και το νησί θα πάει μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Οταν ο Α στηρίζεται από την Ν.Δ.,ο Β από το Κ.Κ.Ε.ο Γ από το ΠΑΣΟΚ. κ.τ.λ.Αυτό σημαίνει δέσμευση που σε καθιστά υποχρεωμένο να ακολουθήσεις τις δικές τους πολιτικές.
    Τα τοπικά προβλήματα είναι κοινά για όλους δεν έχουν χρώμα.
    Και σε τελική ανάλυση ο λαός στηρίζει τα κόμματα και όχι τα κόμματα το λαό.
    Γιατί προσπαθείτε να μαντρώσετε τον κόσμο κάτω από την κομματική του ταυτότητα;
    Αυτός ο λαός τί παραπάνω πρέπει ακόμη να πάθει για να βάλει μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. «Γιατί προσπαθείτε να μαντρώσετε τον κόσμο κάτω από την κομματική του ταυτότητα;»
    Πιστεύω το ερώτημα να είναι ρητορικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω την εντύπωση πως οι σκληροί κοματικοί πυρήνες των κομάτων πλην του ΚΚΕ έχουν τελειώσει όχι μόνο στη Σκόπελο αλλά και στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας. Επίσης κανένα από τα δύο μεγάλα κόματα δεν πρόκειται να δώσει "χρίσμα" για τις τοπικές εκλογές γιατί γνωρίζουν πολύ καλά την αγάνάκτηση του κόσμου για τα κακώς πεπραγμένα των προηγουμένων και τα σκληρά μέτρα των νυν. Αυτό θα εκφραστεί μέσα από τη δυσαρέσκεια σε ψήφο σε περίπτωση που κατεβάσουν υποψήφιο με χρίσμα. Ξέρουν ότι είναι χαμένο παιχνίδι. Άλλωστε το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα και μην προσπαθήσει να σας πείσει κάποιος υποψήφιος δήμαρχος ότι δήθεν του ζήτησαν να είναι υποψήφιος από τα κεντρικά. Αναφέρομαι και στα δύο μεγάλα κόματα.Θα ναι μεγάλο ψέμα και παραπλάνηση. Σε αυτές τις εκλογές το σύνολο του κόσμου θα δώσει το "χρίσμα" σε αυτόν που θεωρεί πιο ικανό και άξιο, άφθαρτο πολιτικά και με προοπτική να δώσει άλλη ανάσα στο νησί. Η λαϊκή βάση και το λαϊκό αίσθημα θα αναδείξουν τον καλύτερο και ας μην γελιούνται οι κομάτικοί ότι και αυτή τη φορά θα διαδραματίοσυν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή και αναγκαστική ψήφο του υποψηφίου που θα υποδείξουν. Ο κόσμος τους έχει βαρεθεί, δεν έχουν τίποτα πια να του πουν πέρα από τα μικροσυμφέροντα που αποδείχθηκε ότι εξυπηρετούν σε ατοιμικό επίπεδο που έχουν τελικά στόχο την οπισθοδρόμηση του συνόλου του νησιού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Όποιος δεν παίρνει θέση στη ζωή, θα καεί στα χειρότερα καζάνια της κόλασης»!
    (Προφήτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος, ανεξάρτητος, υπερκομματικός (original), με καινοτόμες ιδέες, τόλμη και φαντασία και αποδεδειγμένες ικανότητες. Ες (μεθ)αύριον τα σπουδαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με τους υποψήφιους συμβούλους τι θα γίνει;
    Αυτοί θα έχουν καινοτόμες ιδέες,τόλμη και φαντασία για μόνο σόι......Γιατί μόνος του ο original θα τα βρει σκούρα.
    Ολα αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα δεν έχω σκοπό να θίξω κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω την εντύπωση ότι μια συσπείρωση ικανών (μην μου πείτε πως δεν υπάρχουν και τέτοιοι στο νησί) θα έλυνε τα προβλήματα που συζητούμε χρόνια και θα έδινε μια δυναμική στη Σκόπελο. Μέ τη σημερινή διάταξη - τροπολογία, που ορίζει ότι οι δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου, και Αλοννήσου, αποτελούν αυτοτελή περιφερειακή ενότητα για τις τοπικές εκλογές, αυτό αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή