31/1/14

Κώστας Πουλάκης: Τριπλή ανατροπή το 2014

«...είμαστε σίγουροι ότι το 2014 θα σημάνει μία τριπλή ανατροπή: στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.» Με αυτή τη φράση τελειώνει η επιστολή του επικεφαλής της παράταξης «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» Κων. Πουλάκη, την οποία έστειλε στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με την παράκληση να διαβαστεί στην σημερινή παρουσίαση του απολογισμού του 2013.
Στην επιστολή του ο Κ. Πουλάκης γράφει:
«κ. Πρόεδρε,
Ανυπέρβλητο κώλυμα με εμποδίζει να παραστώ στην αποψινή απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είναι και η τελευταία, με αυτό το θέμα, πριν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, μαζί με τις ευχαριστίες μου προς όλους τους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τη συνεργασία την οποία – με όλες μας τις πολιτικές διαφωνίες – είχαμε, σε αυτή την πρώτη απόπειρα εφαρμογής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να μεταφέρετε στη συνεδρίαση και τις εξής, εξαιρετικά σύντομες σκέψεις.
Πρώτον, κληθήκαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο – πρωτίστως βέβαια ο Περιφερειάρχης και η παράταξη της πλειοψηφίας – να απαντήσουμε στις ασφυκτικά πιεστικές κοινωνικές ανάγκες που δημιούργησε η πολιτική των μνημονίων και οι συνέπειές της, η εφιαλτική ανεργία, η ύφεση, η φτώχεια, να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα...
πρωτοφανές σκηνικό κοινωνικής καταστροφής, οικονομικού μαρασμού και αντιδημοκρατικού κατήφορου. Από την πλευρά μας, ως «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πολιτικής αυτής, να στηρίξουμε τις συλλογικές αντιστάσεις, να φέρουμε στο προσκήνιο την κοινωνική αλληλεγγύη, την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου απέναντι στο ξεπούλημα, να γίνουμε η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή – των εργαζόμενων, των νέων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μεταναστών, όλων εκείνων που μοιράζονται κοινές αγωνίες, κοινά προβλήματα, αλλά και κοινά όνειρα.
Δεύτερον, κληθήκαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο – και φυσικά η Περιφερειακή Αρχή – να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο κληροδότησε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ο «Καλλικράτης», υπονομεύοντας έτσι το θεσμό από τα πρώτα του βήματα. Όπως θα θυμάστε, και σε αυτό το θέμα τοποθετηθήκαμε εξ αρχής ξεκάθαρα : Ανατροπή του «Καλλικράτη» και υλοποίηση ενός νέου, πραγματικά δημοκρατικού και προοδευτικού σχεδίου για την Αυτοδιοίκηση. Και ταυτόχρονα, ασκήσαμε όσες πιέσεις μας επέτρεψε η δύναμη που είχαμε εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, και για τη de facto έστω διεύρυνση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της επικοινωνίας με τους πολίτες, ακόμα και υπό το ισχύον καθεστώς.
Τρίτον, κληθήκαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να απαντήσουμε – ο καθένας ανάλογα με την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά και το θεσμικό ρόλο που του είχαν επιφυλάξει οι πολίτες της Θεσσαλίας στις προηγούμενες εκλογές – στο ερώτημα του πιο είναι το όραμά μας για τον τόπο. Κληθήκαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της περιοχής και την πορεία που αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει. Αν λέγοντας «ανάπτυξη» εννοούμε τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία, την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος ως εμποδίου που πρέπει να παρακαμφθεί ή, αντίθετα, αν αντιμετωπίζουμε την ανάπτυξη ως έννοια ταυτόσημη με την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Σε αυτά τα τρία βασικά διακυβεύματα έχουμε όλοι κατά την τελευταία αυτή τριετία τοποθετηθεί και πιστεύω ότι οι πολίτες της Θεσσαλίας γνωρίζουν πολύ καλά τι πρεσβεύει ο καθένας και σε ποια πλευρά στέκεται, σε αυτή την άνιση μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά της. Η κάθε λοιπόν πολιτική πρόταση, η κάθε παράταξη θα κριθεί για όσα έκανε, αλλά και για εκείνα που παρέλειψε, για όσα είπε, αλλά και για εκείνα για τα οποία επέλεξε να σωπάσει.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μία μικρή προσωπική αναφορά. Ο κύκλος της αιρετής Περιφέρειας, για εμένα προσωπικά και τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» θα κλείσει με τη θητεία αυτού του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ένας κύκλος που – επιτρέψτε μου να το πω και ας μη θεωρηθεί αυτάρεσκο – συνέβαλε θετικά στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία και, πάνω απ’ όλα, στην υπόθεση της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής και της αλλαγής πορείας για την περιοχή και τη χώρα.
Βέβαια, το γεγονός ότι δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου δεν σημαίνει ότι η ριζοσπαστική Αριστερά βγαίνει από το προσκήνιο. Ίσα-ίσα, άλλοι άξιοι σύντροφοι και συντρόφισσές μου, θα συνεχίσουν το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει, με λίγες δυνάμεις το 2010, τώρα από αναβαθμισμένες θέσεις, αλλά και με αυξημένα καθήκοντα απέναντι στη θεσσαλική κοινωνία. Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να πω πρώτον, ότι θα συνεχίσουμε κανονικά ως «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» να καταθέτουμε προτάσεις και να ελέγχουμε την Περιφερειακή Αρχή, μέχρι τη λήξη της θητείας της. Αλλά και, δεύτερον και σημαντικότερο, ότι θα είμαστε ολόψυχα στο πλευρό των συντρόφων μας, που θα συνεχίσουν την προσπάθεια και είμαστε σίγουροι ότι το 2014 θα σημάνει μία τριπλή ανατροπή: στη Θεσσαλία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Με τιμή,
Κων/νος Πουλάκης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της παράταξης
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»