17/5/14

Η ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Βλάικου Παναγιώτη

Αγαπητοί μου συμπολίτες, φίλες και φίλοι Καλησπέρα σας

Χθες το βράδυ απ’ αυτή εδώ την πλατεία και την ίδια περίπου ώρα, μου έγινε ένα εκτενές αφιέρωμα από τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Δεν θα κατεβώ στο επίπεδό του να απαντήσω. Είναι ζήτημα παιδείας. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού. Όπου μιλούν τα έργα και οι πράξεις τα λόγια ωχριούν, δεν έχουν καμία αξία.

Στο δια ταύτα.

Μετά από τριάμισι περίπου χρόνια, βρίσκομαι και πάλι ενώπιόν σας με τη θερμή πρόθεση να αξιωθώ της εμπιστοσύνης σας στο πρόσωπό μου και στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους μου που με τίμησαν και με πλαισιώνουν στην προσπάθεια εκλογής μας, ως της νέας Δημοτικής Αρχής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Προτού προχωρήσω στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, θεωρώ σκόπιμο να σας παρουσιάσω έναν έκαστο τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους μου με τη σειρά που ανακοινώθηκαν στο ψηφοδέλτιό μας. (ΚΛΙΚ για να διαβάσετε τα ονόματα)

Εξ αρχής επίσης θα σπεύσω να απαντήσω στο εύλογο ίσως...
ερώτημα που πλανάται απ’ τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου.

Το διατυπώνω όπως ακριβώς ακούγεται:

«Γιατί κόπτεται ο Βλάικος να ξαναγίνει Δήμαρχος;»

Απαντώ απερίφραστα.

Η απόφασή μου να επανέλθω στη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, υπαγορεύτηκε από το ενδιαφέρον μου και μόνο να προωθήσω δυναμικά, με την εμπειρία μου, την προκοπή αυτού του ευλογημένου τόπου, που λέγεται Αλόννησος.

Θλίβομαι πραγματικά παρακολουθώντας από την θέση της αντιπολίτευσης τη στασιμότητα των ζωτικών προβλημάτων του νησιού μας.

Εμείς με συνέπεια υπηρετήσαμε θέματα του Δήμου από τη θέση που μας όρισε η εκλογική αναμέτρηση στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όμως εδώ πρέπει να εκφράσω την πικρία μου για την άρνηση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, να συνεχίσει το έργο μας, έργα ώριμα, έτοιμα προς υλοποίηση και με εξασφαλισμένους πόρους.

Ο κύριος λόγος λοιπόν που με ώθησε να ξανά ασχοληθώ με τα κοινά ήταν αυτός: να ολοκληρώσω πάση θυσία το έργο μου, το οποίο έμεινε ημιτελές και που η επόμενη Δημοτική Αρχή το απαξίωσε παντελώς με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Αλόννησος σε όλους σχεδόν τους νευραλγικούς τομείς ανάπτυξης και προόδου.

Σπουδαίο επίσης ρόλο στην απόφαση της υποψηφιότητάς μου έπαιξε η θερμή παράκληση και παρακίνηση ομάδας των υποψηφίων συμβούλων μου, οι οποίοι πιστεύουν στη δική μου δυναμική και εμπειρία να πάρω την τύχη της Αλοννήσου στα χέρια μου με τη δική τους βοήθεια και τη δική σας συναίνεση.

Εξάλλου η μετακίνηση εκλεγμένων συμβούλων από την νυν Δημοτική Αρχή στο δικό μου ψηφοδέλτιο, υπαγορεύτηκε από την απογοήτευσή τους στις προσδοκίες του και τον τρόπο διαχείρισης δημοτικών θεμάτων.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ 

Θα ήταν παράλειψή μου να μην απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ψηφοφόρους που με στήριξαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων με έφερε την πρώτη φορά, στη θέση του Δημάρχου και στη θέση επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τη δεύτερη.

Ευελπιστώ ότι τώρα κριτικά και ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ σκεπτόμενοι, αξιολογώντας τις δυνατότητες και την εμπειρία μας, ανεπηρέαστοι από την άθλια και ανήθικη τακτική της λασπολογίας από τους πολιτικούς μου αντιπάλους, να πάρετε τη σωστή απόφαση την κρίσιμη στιγμή της κάλπης.

ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΑΝ;

Λίστα Λαγκάρντ (δεν ισχύει, πρόκειται για απλή παραπληροφόρηση)
Παράνομο πλουτισμό (κατηγορία βασισμένη σε ανώνυμη καταγγελία)

Όσοι έχετε καλή μνήμη και επειδή ζούμε σ’ ένα μικρό-ελεγχόμενο μέρος, γνωρίζετε ότι κανένα περιουσιακό μου στοιχείο δεν αποκτήθηκε επί της Δημαρχιακής μου θητείας, εκτός από ένα αυτοκίνητο. ΟΛΟΙ επίσης γνωρίζετε τους ρυθμούς που εργάζομαι εγώ και τρεις γενιές πίσω, ώστε να αποκτηθεί η περιουσία που κατέχω. Με τους εξοντωτικούς ρυθμούς που δουλεύω, αν αδίκησα κάποιους είναι: ο εαυτός μου και η οικογένειά μου που με στερήθηκε. Εξάλλου ως γνωστόν όποιος δουλεύει δεν κλέβει!

Για τις παραπάνω ασύστατες κατηγορίες σας πληροφορώ ότι έχω ελεγχθεί από αρμόδιες υπηρεσίες και ότι «ουδέν μεμπτόν διαπιστώθηκε» προς απογοήτευση κάποιων. Τι νομίζετε, αν εκκρεμούσε και η παραμικρή περίπτωση ατασθαλίας θα μπορούσα να είμαι τώρα ενώπιόν σας, ως υποψήφιος Δήμαρχος;

Δεν ήρθαν τα υδροπλάνα; Ο Βλάικος δεν τα άφησε.
Έφυγε ο Πρωτέας; Ο Βλάικος τον έδιωξε.
Μέχρι που κάποιοι γραφικοί – και αυτό δεν το περίμενα- με κατηγόρησαν ότι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αλοννήσου έκλεισε εξαιτίας μου…

Λίγο πολύ για όλα τα κακά πράγματα στην Αλόννησο ευθύνεται ο Βλάικος.

Αναρωτιέμαι, αγαπητοί φίλοι, γιατί τέτοιο μένος;

Ζηλοφθονία; Ή ο πανικός της ενδεχόμενης ήττας;

Όσοι νομίζουν ότι με τη συκοφαντία και τη λάσπη κερδίζουν έδαφος, απατώνται πλάνην οικτράν.

Ο λαός μας λέει σοφά «όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού πέφτει ο ίδιος μέσα». Και δε γνωρίζουν οι αφελείς ότι ο καλός αέρας τη λάσπη τη γυρίζει στο πρόσωπό τους, εκεί που νομίζουν ότι λερώνει τον αντίπαλο. Και δεν έχουν σκεφτεί ότι οι Αλοννησιώτες είναι έξυπνοι και αναγνωρίζουν την αδυναμία του λασπολόγου, που αντί να χρησιμοποιήσει επιχειρήματα – που δεν διαθέτει- για έργο που δεν έκανε- χρησιμοποιεί την ανήθικη τακτική της συκοφαντίας.

Η φαυλότητα των πολιτικών μας αντιπάλων ξεπέρασε κάθε επιτρεπτό όριο. Πονηρός στόχος τους, Αλοννησιώτη πολίτη, είναι να σε εξαπατήσουν και να προβείς σε λάθος εκλογή Δημάρχου, υποτιμώντας βάναυσα τη νοημοσύνη σου.

Ακούστηκε και αυτό, αγαπητοί μου: ότι είμαστε υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» και ότι στο ψηφοδέλτιό μας εντάξαμε τον «Παπαστράτο» και ο νοών νοήτω...
Αίσχος θα έλεγα επιεικώς.

Η επιλογή μας αυτή, αντί να επαινεθεί, χρησιμοποιείται ως το μεγάλο στίγμα του συνδυασμού μας.

Μήπως αυτοί οι είρωνες που τυχαίνει να είναι και γονείς, δεν έχουν υπόψη τους τις προσπάθειες της πολιτείας μέσα από διάφορα προγράμματα, να εντάξει αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της νεολαίας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι;

Ας μας απαντήσουν οι κύριοι αυτοί, είναι υπέρ της περιθωριοποίησης μιας μερίδας της νεολαίας μας, οι οποίοι δεν ευθύνονται, αν βιώνουν το φαινόμενο της ανεργίας (εκτός από μια εποχιακή ανάπαυλα, την καλοκαιρινή σεζόν);

Σκέφτηκαν ότι η έλλειψη αξιών και ενδιαφερόντων των νέων μας, είναι δική μας ευθύνη; Δική μας ευθύνη είναι η τάση του σε αρνητικά πρότυπα και αυτοκαταστροφικές ενασχολήσεις.

Μήπως προτείνουν να δημιουργήσουμε μια άλλη Σπιναλόγκα, όπου να απομονώσουμε τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού; Μήπως να θυμηθούμε τον Καιάδα; Σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας αναφέρθηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος μιλώντας για ποσοτικά και ποιοτικά ψηφοδέλτια; Ποιος τον έχει χρήσει ειδικό να χωρίζει τους Αλοννησιώτες πολίτες σε ποιοτικούς και μη ποιοτικούς;

Προσωπικά και από την ιδιότητα του εκπαιδευτικού με πονάει βαθιά αυτό το φαινόμενο παρακμής της νεολαίας μας και είμαι σίγουρος ότι οι νέοι με τη φρεσκάδα, την ορμή και τις άπειρες δυνατότητες, μπορούν να προσφέρουν πολλά στον εαυτό τους αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι ευθύνη της εκάστοτε διοικούσας αρχής να υπάρχουν στην Αλόννησο όχι μόνο χώροι διασκέδασης αλλά και χώροι ψυχαγωγίας των νέων, γιατί διασκεδάζω σημαίνει διασκορπώ ενώ ψυχαγωγώ σημαίνει διαπλάθω την ψυχή και το ήθος μου. Εμείς δεσμευόμαστε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στο δεύτερο. Στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε κατάλληλους χώρους ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης των νέων του νησιού με εναλλακτικές μορφές αθλητισμού και ότι άλλο μας υποδείξουν οι ίδιοι.

Πρέπει να αναβιώσουμε τα «Καλογιάννεια» και να τελούνται κάθε  τέσσερα χρόνια με εκείνη την παλιά λαμπρότητα και συμμετοχή. Στις άμεσες προτεραιότητες μας θα είναι η ολοκλήρωση του γηπέδου στη θέση Κοπρισιές. Μπορούμε να εντάξουμε την Αλόννησο στο ποδηλατικό δίκτυο "eurovelo" με την πραγματοποίηση ποδηλατικών διαδρομών και σε συνεργασία με τα άλλα νησιά.

Μεγάλο μας στοίχημα θα είναι η αξιοποίηση στο έπακρο και λειτουργιά του δικού μας αποκλειστικά έργου, του ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ.

Και όλα αυτά φυσικά με τη στήριξη και συμμετοχή των νέων του νησιού, που είμαι βέβαιος ότι μπορούν να προσφέρουν τα βέλτιστα, αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες ενεργοποίησής τους.

Όσο αναφορά δε την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που κατοικούν μόνιμα στο νησί θα αξιοποιήσουμε Ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους Έλληνες αγρότες, θα ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, θα ενισχύσουμε την ανάπτυξη βιολογικής μελισσοκομίας και γενικά θα στραφούμε σε νέες κατευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης, η αμπελοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει ξανά μοχλό αγροτικής ανάπτυξης. Και όλα αυτά με την σύγχρονη τυποποίηση των παραπάνω προϊόντων στην Αλόννησο.

Φίλες και φίλοι, θεωρούμε ιερό χρέος μας να κάνουμε τα καλύτερα για τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας. Όπως είχαμε εξαγγείλει και στις προηγούμενες δημοτικές Εκλογές, όραμά μας ήταν να ανακατασκευάσουμε εκ θεμελίων το πρώην κέντρο διασκέδασης "Κουτούκι" και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο διώροφο κτήριο, το οποίο θα στέγαζε στο ισόγειο τα "περήφανα γηρατειά" και ο πρώτος όροφος θα λειτουργούσε ως "κέντρο νεότητας" με κατάλληλες υποδομές για τη δημιουργική απασχόληση των νέων (leader αλιείας, ΑΝΕΜ Πηλίου). Αυτό είναι και τώρα μια απ’ τις βασικές μας εξαγγελίες. Φυσικά όσο θα διαρκούν οι εργασίες θα υπάρξει προσωρινή στέγη για την συνάντηση των ηλικιωμένων. Κι επειδή η Τρίτη ηλικία, ως γνωστό, διαθέτει σοφία και πείρα ζωής, εμείς σκεφτήκαμε κάτι πρωτοποριακό. Να συστήσουμε μια επιτροπή δημογεροντίας κατά τα πρότυπα της αρχαίας Ελλάδας. Η επιτροπή αυτή θα λειτουργεί συμβουλευτικά καταθέτοντας προτάσεις για επίλυση κοινών προβλημάτων.

Ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε σε θέματα κοινωνικής μέριμνας στην υπηρεσία των αδύναμων κυρίως συμπολιτών μας, με τη δημιουργία "Γραφείο του Δημότη" και με σκοπό την άμεση εξυπηρέτησή τους.

Ταυτόχρονα όμως είναι ανάγκη να αφυπνίσουμε το αίσθημα αλληλεγγύης και το πνεύμα εθελοντισμού των συμπολιτών μας, διότι αυτό εκτός από την προσωπική ικανοποίηση της κοινωνικής προσφοράς, ενισχύει και το έργο του Δήμου σε ζητήματα καθημερινής λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο. Αυτό που μπορεί ο καθένας από μας να κάνει ας μη το περιμένει από τους άλλους.

Στο σημείο αυτό μου έρχεται συνειρμικά στο νου το κορυφαίο για μας θέμα, της καθαριότητας και του νοικοκυρέματος γενικά. Επί της δικής μας Δημαρχίας αξιωθήκαμε δυο μεγάλα βραβεία καθαριότητας, τα οποία βέβαια παρέλαβε η επόμενη Δημοτική Αρχή, το ένα στην Κρήτη και το άλλο στην Πορτογαλία. Συγχαρητήρια δεχόμασταν καθημερινά από τον επισκέπτη-τουρίστα για τις καθαρές ακτές και τους δημοτικούς χώρους γενικά. Εμείς είχαμε μεριμνήσει για την αποκομιδή σκουπιδιών όχι μόνο στην ενδοχώρα και τις παραλίες τις Αλοννήσου αλλά και στα κοντινά ακατοίκητα νησιά που αποτελούν πιθανό ημερήσιο προορισμό τουριστών. Εδώ επισημαίνω τον πλημμελή καθαρισμό στη Χώρα Αλοννήσου. Σε συνάντηση που είχαμε με τους μη Έλληνες συμπολίτες μας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους  διαμένουν εκεί, εισπράξαμε όχι απλώς την δυσαρέσκειά τους αλλά την έντονη αγανάκτησή τους για τον τομέα της καθαριότητας στο Χωριό. 

"Το Χωριό βρωμάει, είναι γεμάτο σκουπίδια" μας είπαν επί λέξει. Αγαπητοί μου είναι κοινή παραδοχή ότι η Χώρα Αλοννήσου είναι ότι καλύτερο έχουμε να παρουσιάσουμε στον ξένο επισκέπτη κι αυτό δεν αφορά μόνο όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Παλιά Αλόννησο, μας αφορά όλους, γιατί τη Χώρα επισκέπτονται όλοι οι ξένοι ανεξάρτητα από τον οικισμό διαμονής τους. Εμείς τη Χώρα την είχαμε αναβαθμίσει σε όλους τους τομείς και όχι μόνο της καθαριότητας, γιατί είχαμε εκτιμήσει την ιδιαίτερη αξία της. Και τώρα, αν εκλεγούμε, θα κάνουμε το ίδιο και καλύτερα.

Στα πλαίσια περιβαλλοντικών θεμάτων, θα μεριμνήσουμε για την συντήρηση των παλιών και την διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων, την ενίσχυση πυροπροστασίας, τον καθαρισμό και διαμόρφωση περιπατητικών μονοπατιών και τη διάνοιξη νέων.

Φίλες και φίλοι, ενώ θα πρέπει να νιώθουμε περιούσιος λαός οι Αλοννησσιώτες, που αξιωθήκαμε να ζούμε σε  αυτό το μαγευτικό τόπο, φαίνεται να μην έχουμε εκτιμήσει τις φυσικές δυνατότητες που μας παρέχει. Έχοντας υπόψη μου την Αυστρία, χώρα που επισκέφτηκα στο παρελθόν επανειλημμένα και θαύμασα την σοφή επιλογή τους να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σεβασμό φυσικά στο περιβάλλον, το φυσικό τους πλούτο, Αναρωτιέμαι? Εμείς άραγε δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά σε ομορφιά δάση μας για περιβαλλοντολογικές εξορμήσεις, για αναψυχή και άθληση?
Υπάρχουν επίσης εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια έτοιμα να καταρρεύσουν, όπως το παλιό δημοτικό σχολείο, η αστυνομία, το κτήριο στο Γέρακα. Αυτά μπορούμε να τα αναπαλαιώσουμε-ανακαινίσουμε και να χρησιμοποιηθούν τα δυο πρώτα ως στέγη πολιτιστικής παράδοσης, κατάλληλα για διοργάνωση εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ το κτήριο στο Γέρακα κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε ψαράδικο-ναυτικό μουσείο η ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο.

Εδώ είναι ευκαιρία να αναφερθώ και στην πρόθεσή μας να αναδείξουμε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, να τους καταστήσουμε επισκέψιμους με σκοπό να αποκτήσει το νησί μας και άλλου είδους ενδιαφέρον για τον επισκέπτη εκτός από τις ακτές και το φυσικό κάλλος του. 
Και συνεχίζω στο σπουδαίο για όλους μας κεφάλαιο του τουρισμού!! Φίλες και φίλοι, αν για τη Χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί την κύρια βιομηχανία και για μας επίσης σημαίνει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, γιατί όλοι λίγο πολύ δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του τουρισμού.

Επί της δικής μας προηγούμενης θητείας, στον τομέα του τουρισμού και της προβολής του νησιού η προσπάθειά μας ήταν ασταμάτητη. Συνεχείς συμμετοχές σε εκθέσεις τουρισμού στο εσωτερικό και εξωτερικό, σε χώρες όπως: Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία. Πρώτοι διαισθανθήκαμε τη δυναμική που είχε η Ρώσικη αγορά και ήμασταν εκεί, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει συνεχεία από την επόμενη Δημοτική Αρχή. Στη διάρκεια της δικής μας θητείας το όνομα της Αλοννήσου ακουγόταν συνεχώς μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές όπως: "Μένουμε Ελλάδα", εκπομπές μαγειρικής "Νηστικό Αρκούδι", "Κυριακή στο χωριό", "Μπουκιά και συχώριο" του Μαμαλάκη, "Η κουζίνα της μαμάς". Φιλοξενήθηκαν ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έκαναν εκτενή αφιερώματα σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας στη χώρα τους και σε ανάλογες τηλεοπτικές εκπομπές.

Προβάλαμε όλα τα είδη τουρισμού, που μπορούν να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο (περιπατητικός, καταδυτικός) και φροντίσαμε για τις κατάλληλες υποδομές.

ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Και εδώ ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. Επί των ημερών μας, το πολυμορφικό ιατρείο Αλοννήσου, όπως όλοι γνωρίζετε, ήταν επανδρωμένο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ο δικός μας γιατρός, ο Γιώργος Αθανασίου, δυο αγροτικοί γιατροί, δυο νοσηλεύτριες, μαία,  οδοντίατρος, παρασκευαστής για μικροβιολογικές εξετάσεις. Αυτή τη στιγμή, το γνωρίζετε όλοι, το άλλοτε πολυδύναμο ιατρείο Αλοννήσου ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ με μια ηρωίδα, στ’ αλήθεια, αγροτική γιατρό και μια ευσυνείδητη νοσηλεύτρια, η οποία βρίσκεται εδώ με απόσπαση και με δικές μας ενέργειες. Γνωρίζετε αγαπητοί μου συμπολίτες ότι υπάρχει σύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα,  δωρεά του κυρίου Πριόβολου και παραμένει ανενεργό σε ένα δωμάτιο του ιατρείου, γιατί δεν στάθηκε δυνατό να προσληφθεί έστω και με δημοτικούς πόρους ειδικός χειριστής;

Εμείς, σας το υπόσχομαι, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να στελεχωθεί εκ νέου με ιατρικό προσωπικό το πολυδύναμο ιατρείο Αλοννήσου, δίνοντας κίνητρα σε ενδιαφερόμενους γιατρούς με την παροχή δωρεάν κατοικίας και ό,τι άλλο χρειαστεί. Ένα ικανοποιητικά στελεχωμένο ιατρείο για βασική ιατρική-διαγνωστική κάλυψη, παρέχει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και δεν θα αναγκάζονται για το παραμικρό ιατρικό θέμα τους να ταξιδεύουν στο Βόλο με τα γνωστά κόστη μετακίνησης και διαμονής. Επίσης με την ανάληψη των καθηκόντων μας, θα φροντίσουμε να αποκτηθεί κατάλληλα εξοπλισμένο σκάφος για την διακομιδή των ασθενών.

Όσο για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, όχι μόνο δεν θα το καταργήσουμε, όπως σας απειλούν, αλλά θα το αναβαθμίσουμε και με πρόσθετη παροχή υπηρεσιών από ειδικό φυσικοθεραπευτή. Το ίδιο προτιθέμεθα να κάνουμε και για το Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) με τη γνωστή πολύτιμη προσφορά του, καθώς και για τον Παιδικό Σταθμό.

Στη συνέχεια, φίλες και φίλοι, θέλω την ιδιαίτερη προσοχή σας για τις εξαγγελίες μας, που αφορούν στα έργα υποδομής και ανάπτυξης του τόπου μας.

Συγκοινωνία 

Θα αναφερθώ πρώτα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Εμείς σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Σκύρου ανοίξαμε την ακτοπλοϊκή γραμμή από και προς την Κύμη, με τα γνωστά για τον τουρισμό οφέλη. Βελτιώσαμε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί είναι αντικείμενο που το γνωρίζω καλά και ξέρω πώς να το προσεγγίσω. Και ΤΩΡΑ, αν εκλεγούμε, θα το παλέψουμε αποτελεσματικά με σκοπό την πύκνωση δρομολογίων και την επαναλειτουργία της γραμμής από και προς τη Θεσσαλονίκη, γραμμή μεγάλης αξίας για τις Βόρειες Σποράδες και την Αλόννησο ειδικά.

Δημοτική Συγκοινωνία: θυμόσαστε φυσικά ότι επί της δικής μας θητείας, το λεωφορείο του Δήμου εκτελούσε δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τη μεταφορά κατοίκων, μαθητών και τουριστών. Με εντατικές προσπάθειες το εντάξαμε στο πρόγραμμα "Συγκοινωνία" και εξασφαλίσαμε ετήσια επιδότηση 100.000€. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, κατάργησε την επιχείρηση συγκοινωνιών, ως ζημιογόνα, με συνέπεια να χαθεί το παραπάνω ετήσιο ποσό, το οποίο πολλαπλασιασμένο θα μας έδινε ένα καινούριο λεωφορείο. Και όλα αυτά γιατί;

Απαντώ: για να κουκουλωθεί υπόθεση οικονομικής ατασθαλίας ημετέρου ψηφοφόρου οδηγού, στο βωμό του οποίου θυσιάζεται μηνιαία αμοιβή ενώ κάθεται και αποζημίωση 60.000 γιατί κέρδισε, λέει, τη δίκη.

Την κέρδισε φυσικά, αφού η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του Δήμου, ορίζοντας δικηγόρο, ως όφειλε. (για περισσότερες λεπτομέρειες είμαι στη διάθεσή σας.

Βιολογικός καθαρισμός
Μελέτη λιμανιού Πατητηριού- Εναλλακτική προβλήτα
Μαρίνα στο Πατητήρι, Περιφερειακός δρόμος
Κτηματολόγιο
Διεκπεραίωση - λειτουργίας λιμνοδεξαμενής
Μονόδρομος: (κόκκινο πανί) το χρησιμοποιούν κατά κόρον και απειλητικά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι γιατί αλήθεια αυτό τους έδωσε το προβάδισμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και όχι η περίσσια αξίας του. Εξηγούμε: δεν σκοπεύω να κάνω μονόδρομο και ούτε σκόπευα. Αυτό που σχεδίαζα να κάνω ήταν κυρίως ένας κυκλικός κόμβος στο χώρο ανάμεσα στα δημόσια κτήρια Δημαρχείο-Ιατρείο-Δημοτικό σχολείο, για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών κυρίως μαθητών. Στην ίδια μελέτη που έγινε από ειδικό συγκοινωνιολόγο προβλεπόταν μικρή διαπλάτυνση του πεζοδρομίου από το ιατρείο και μέχρι το οίκημα της Πετράτου. Δεν θα κόβαμε τον πεύκο. Εμείς δεν κόβουμε δέντρα, φυτεύουμε δέντρα. Άλλοι τα κόβουν με δική τους ανεξέλεγκτη πρωτοβουλία. Δυστυχώς, οι συκοφάντες και τότε έδρασαν, το πέρασαν, όπως ήθελαν, διαστρεβλωμένο σε εσάς, για ψηφοθηρικούς λόγους, και εγώ δεν μπόρεσα, παρά τις προσπάθειές μου να σας πείσω για το αντίθετο. Και πάλι σας διαβεβαιώνω: ΔΕΝ σκοπεύουμε να κάνουμε μονόδρομο. 
Επέκταση νεκροταφείου
Βελτίωση και επέκταση χώρων στάθμευσης στο Πατητήρι και στη Χώρα Αλοννήσου
Βελτίωση φωτισμού σε όλους τους οικισμούς του νησιού
Αναμόρφωση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών (Πατητήρι, Νέος Οικισμός, Βότση, Στενή Βάλα)
Αλιευτικό καταφύγιο
Αντιμετώπιση λειψυδρίας (αναφορά στη μονάδα αφαλάτωσης)
Δίκτυο αποχέτευση όμβριων υδάτων στους οικισμούς Πατητήρι, Βότση, Καλαμάκια.
Master Plan για όλους τους οικισμούς
Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός-λαογραφικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός)
Μείωση δημοτικών τελών. Ο Δήμος πρέπει να δείξει κι εδώ το κοινωνικό του πρόσωπο με τη μείωση των δημοτικών τελών και την πλήρη απαλλαγή σε πολύτεκνες οικογένειες και ευπαθείς ομάδες

Ίσως θα αναρωτιέστε, αγαπητοί συμπολίτες, ακούγοντας όλες αυτές τις υποσχέσεις. Πώς θα τα κάνετε όλα αυτά και με τι πόρους, ενώ η κρίση στη χώρα συνεχίζεται; Εγώ δεν θα σας απαντήσω Παπανδρεϊκα "λεφτά υπάρχουν". Απαντώ με σιγουριά.

ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ με τη δικαιολογία και το άλλοθι της κρίσης.

ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ, γιατί διαθέτουμε δυναμική θέληση, επιμονή για εξοικονόμηση πόρων (ΕΣΠΑ)

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ. Έχετε την εντύπωση, αγαπητοί μου συμπολίτες, ότι εγώ, ως Δήμαρχος, δεν θα έκανα δυναμική παρέμβαση, όταν έγινε γνωστή η μεταφορά της Εφορίας στο Βόλο; Όπως πληροφορούμαι και το Ι.Κ.Α. Σκοπέλου θα μεταφερθεί με τις γνωστές δυσκολίες και συνέπειες για μας. Όπως έκανα δυναμική παρέμβαση και διατήρησα το εξεταστικό κέντρο στο Λύκειο Αλοννήσου (το γνωρίζουν καλά όσοι ήταν μαζί μου σε εκείνη την αποστολή) ανάλογα θα ενεργούσα κι εδώ. Όλα αυτά βέβαια για να τα πετύχεις απαιτούν και ανάλογη τόλμη.

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ, γιατί διαθέτουμε εμπειρία στην άσκηση διοίκησης. 

ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ,  χωρίς διαχωριστικές γραμμές, γιατί στόχος της αυτοδιοίκησης είναι να ενώνει και όχι να διχάζει δυνάμεις.

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΑΜΑΤΑ, βασιζόμαστε στη συλλογική προσπάθεια, έχουμε πρόγραμμα πραγματοποιήσιμο και ρεαλιστικό και όρεξη πολύ για να το εφαρμόσουμε.
Γι αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας να κάνουν την υπέρβαση, να σπάσουν τυχόν συγγενικές ή κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει άρνηση της πολιτικής τους ιδεολογίας. Τα κόμματα δεν έχουν θέση στο τοπικό γίγνεσθαι, καθότι τα προβλήματα είναι κοινά και δεν είναι ούτε γαλάζια, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα και μαύρα. Την κομματική του προτίμηση ο καθένας μπορεί να την εκφράσει στις Βουλευτικές εκλογές.
Σας καλούμε λοιπόν, να εμπιστευτείτε την ψήφο σας σε εμάς και σας υπόσχομαι, ότι η δική σας ετυμηγορία θα είναι δική μας ευθύνη.

Την κρίσιμη στιγμή της κάλπης επιλέξτε ΔΥΝΑΜΙΚΗ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ- ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ για να βρει η Αλόννησος τη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου