27/9/10

Να επιδοτηθούν και όχι να καταργηθούν!

Από τον υποψήφιο δήμαρχο Σκοπέλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μανώλη Ραμαντάνη ζητήσαμε μια διευκρίνηση σχετικά με τον παραδοσιακό οικισμό και αν ποτέ είπε «να καταργηθούν οι στέγες και τα κουφώματα», λόγω κόστους. Ο κ. Ραμαντάνης μας είπε:
«Να επιδοτηθούν και όχι να καταργηθούν, τα μορφολογικά στοιχεία γενικά στον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και σε όλο το νησί, τα οποία αυξάνουν το κόστος της οικοδομής. Το έχω πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για να διατηρηθεί το "χρώμα" στο νησί μας, η αρχιτεκτονική επιτροπή από την οποία περνούν όλες οι άδειες, επιβάλλει κάποια μορφολογικά στοιχεία, τα οποία είχα ζητήσει να επιδοτούνται. Μια οικοδομή που αλλού κοστίζει π.χ. 100.000 ευρώ, στη Σκόπελο κοστίζει 115.000. Αυτό το επιπλέον κόστος ζητάμε να επιδοτηθεί. Ακόμη, παραδοσιακοί οικισμοί πρέπει να χαρακτηριστούν, και να ισχύσουν και εκεί τα ίδια, η Γλώσσα και το Παλιό Κλήμα. Είμαστε υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών οικισμών...»

9 σχόλια:

  1. Καλησπερα. Ακομα δεν αρχισαν οι υποψηφιοι ΔΗΜΑΡΧΟΙ να μιλανε, και εχει αρχισει ο γνωστος διαλογος της λασπολογιας. Για να ειμαι ξεκαθαρος απο ολους πρως ολους. Το θεμα ειναι να αφησουμε τους υποψηφιους να αναπτυξουν τις σκεψεις και τισ θεσεις τους. Ας εχουμε και μια φορα αναμετρηση θεσεων αποψεων και προτεινωμενων λυσεων. Αυτο ειναι το ζητουμενο. Ποιος εχει τη δυναμη και την ικανοτητα να αλλαξει την πορεια του νησιου μας. Ειμαι νεος και αυτο που με απασχολη αυτη την ωρα ειναι το νησι να παραμεινη βιωσιμο για τους νεους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    *******ΑΝΥΣΗΧΩΣ*******************

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «…επιβάλλει κάποια μορφολογικά στοιχεία» ποια είναι αυτά τα «κάποια» και πως τα «επιβάλλει» η Αρχιτεκτονική Επιτροπή; Από το μυαλό της τα επιβάλλει; Αυτά τα «κάποια» δεν είναι ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ στοιχεία του τόπου μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου μας, είναι η ελάχιστη απαραίτητη προϋπόθεση σε μια νέα οικοδομή, ώστε αυτή να εντάσσεται αρμονικά στο οικιστικό περιβάλλον του νησιού. Τα παραδοσιακά στοιχεία δεν αυξάνουν το κόστος της οικοδομής, είναι μάλιστα φθηνότερα από τα μοντέρνα και ξενόφερτα.
    Το κόστος της οικοδομής αυξάνουν τα γυαλιστερά πλακάκια Ιταλίας, οι γωνιακές μπανιέρες τύπου Jacuzzi, οι πανάκριβες βρύσες, οι super εντοιχισμένες κουζίνες, κλπ, κλπ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ σχολιαστή.
    Πρίν λίγο καιρό τελείωσα το νέο μου σπίτι. Ώς νοσταλγός της παράδοσης του τόπου μου θέλησα μέσα από τις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις πού χρειάζεται ένα σπίτι στην εποχή μας, να δώσω και το ανάλογο παραδοσιακό χαρακτήρα.
    Λόγω αυτής της απόφασής μου το συνολικό κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 25.000 ευρώ επιπλέον.
    Ασφαλώς δέν το έχω μετανοιώσει.
    Ενημερώνω 'οτι ούτε γυαλιστερά πλακάκια ούτε και jacuzzi τοποθέτησα αλλά ούτε και πανάκριβες βρύσες αγοράσαμε.
    Σου δίνω ένα - δύο παραδείγματα για να δείς ότι κάνεις λάθος.
    1) Επιλέξαμε να κατασκευάσουμε εμφανής παραδοσιακή Σκοπελίτικη στέγη. Κόστος, 15.000. Με μπετό το κόστος θα ήταν, 9.000 Ευρώ.
    2) Τα κουφώματα ξύλινα με κόστος, 19,000 Ευρώ. Με συνθετικά (πλαστικά)το κόστος θα ήταν 11,600 Ευρώ
    3) Τα κάγκελα των μπαλκονιών από μασίφ σίδερο κόστος 2.500 Ευρώ. Από αλουμίνιο το κόστος θα ήταν 1.500 Ευρώ. Θα μπορούσα να σου πώ περισότερα αλλά δέν υπάρχει λόγος .
    Να ξέρεις ότι επειδή το σύγχρονο στηρίζεται κυρίως στην μεγάλη παραγωγή είναι φθηνότερο και όχι ακριβότερο όπως λές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με μία βόλτα στον καταπληκτικό παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου θα διαπιστώσουμε ότι η αρχιτεκτονική επιτροπή από την οποία περνούν όλες οι άδειες θα πρέπει να είναι προσεκτικότερη με ορισμένα κατασκευάσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ σχολιαστή 7΄55, η αρχιτεκτονική επιτροπή ασχολείται με την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου και όχι με την εσωτερική.
    Παρόλα αυτά και με τα δικά σου λεγόμενα η διαφορά είναι 14.400 και όχι 25.000.
    Επί πλέον να σημειώσω εδώ ότι η εμφανής στέγη ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ δεν είναι παραδοσιακό γνώρισμα των σκοπελίτικων σπιτιών. Είναι ένα νεωτεριστικό, μεταμοντέρνο (ας μου επιτραπεί ο όρος) στοιχείο. Εμφανή στέγη είχαν μόνο τα μικρά, λιτά και ταπεινά καλύβια μας. Αλλά αυτά τα καλύβια, ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ μικρά για να συζητάμε το κόστος κατασκευής τους.
    Όλα τα παραδοσιακά σκοπελίτικα σπίτια μέσα σε όλους τους οικισμούς ήταν ταβανωμένα.

    Σε ότι αφορά στο μεταμοντέρνο, κάτω απ' το λάβαρο του μεταμοντερνισμού, κάποιοι θέλουν ν' αποδεσμευθούν από το πρόταγμα της νεωτερικότητας.
    Το μεταμοντέρνο γενικά αντιπροσωπεύει μία αναπαλαίωση, περικλείει το μοντέρνο εντός του, είναι μια έννοια σε εξέλιξη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα για συζήτηση. Το πώς όμως θα γίνει κανείς καλός μεταμοντέρνος είναι η ουσία, το πρόβλημα συνάμα αλλά και ο κίνδυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ σχολιαστή 11,47.
    Εγώ δέν ανέφερα με τί ασχολείται η αρχιτεκτονική επιτροπή. Ανέφερα 2-3 παραδείγματα διαφοράς τιμών. Επίσης είπα στο κείμενό μου ότι θ'αναφέρω λίγα παραδείγματα για να μήν κουράσω. Επομένως το αποτέλεσμα της πρόσθεσης είναι μέν σωστό αλλά υπάρχουν και άλλα που μπορείς να προσθέσεις από αυτά τα οποία δέν ανέφερα. Επομένως το θέμα μας δέν είναι η πρόσθεση.
    Ένα παραδοσιακό σπίτι άν θέλουμε να το ονομάζουμε έτσι είναι και εσωτερικά και όχι μόνο εξωτερικά επειδή αυτό ελέγχει η αρχιτεκτονική υπηρεσία του Βόλου.
    Πολύ σωστά είπες ότι οι Σκοπελίτικες στέγες ήταν ταβανωμένες.
    Είπες ακόμη ότι εμφανή στέγη είχαν τα ταπεινά μας καλύβια. Πολύ σωστά. Γιατί αυτό δεν αποτελεί αρχιτεκτονικό γνώρισμα του νησιού ?
    Τί σημαίνει είναι νεωτερίστικο - μεταμοντέρνο. Τα καλύβια μας ήταν μεταμοντέρνα οικήματα?
    Το ότι αυτή η τεχνογνωσία ήταν οικονομικότερη λύση εκείνη την εποχή, αυτό δέν σημαίνει ότι ισχύει και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 9΄38
    Τα ΚΑΛΥΒΙΑ είναι οικοδομές λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατά κανόνα ταυτισμένα με την οργάνωση της αγροτικής κατοικίας. Η μορφή της στέγης είναι κατά κανόνα απλή μονόριχτη ή δίριχτη, εμφανής.
    Τα ΣΠΙΤΙΑ μέσα στους οικισμούς είναι οικοδομές με αστικές επιρροές, κτισμένες με βάση τα τότε αστικά πρότυπα με την εισαγωγή νέων στοιχείων της τότε εποχής. Η μορφή της στέγης είναι κατά κανόνα τρίριχτη ή τετράριχτη, ταβανωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστά!!
    Το οίκιμά μου βρίσκεται εκτός σχεδίου σε αγροτική περιοχή γι'αυτό επιλέχθηκε αυτού του είδους στέγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή