5/9/10

Περσινά, ξινά σταφύλια;

Γράφει αναγνώστης την ανάρτηση: Λεφτά (δεν) υπάρχουν..!
«Τα Πρακτικά τα διαβάσαμε στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες», στο φύλλο Ιανουαρίου 2009. Διαβάσαμε πως κάποιοι σύμβουλοι, εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποίησαν τον δήμαρχο πως ο πρόεδρος που πρότεινε δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος… αλλά δυστυχώς ο δήμαρχος αγρόν ηγόραζε.
Αν μάλιστα είχαν τον χρόνο οι διαχειριστές του blog, καλό θα ήταν να κάνουν μια ανάρτηση, έτσι για την ιστορία…»
Δημοσιεύουμε ευχαρίστως τη σελίδα 3 της εφημερίδας του Ιανουαρίου 2009:
«Άσχημα, όπως φαίνεται, ξεκίνησε το 2009 για το Δήμο Σκοπέλου...

Την Κυριακή το απόγευμα, 4 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των δημαιρεσιών, μετά από ανοιχτή πολιτική διαφωνία, δύο δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης δήλωσαν προφορικά την ανεξαρτητοποίησή τους από τη δημοτική παράταξη «Δημοτική Υπέρβαση».
Ο κ. Γιάννης Καραγκιόζος και η κ. Δήμητρα Ρέκκα διαφώνησαν με την εισήγηση του δημάρχου, ο οποίος πρότεινε τον δημοτικό σύμβουλο κ. Πανταζή Σκλάβο, ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και τοποθετήθηκαν ανοιχτά κατά της πρότασής του.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Καραγκιόζος, μεταξύ άλλων, είπε: «Κύριοι συνάδελφοι, όταν αλλάζει κάποιος, πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι λόγοι. Αυτό περιμένω να ακούσω από το Δήμαρχο, όχι απλά πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Οι θεσμοί οι δημοτικοί και οι θέσεις, οι οποίες δεν αναδεικνύονται ως έχουν αλλά από τα πρόσωπα  τα οποία τις κατέχουν, δεν είναι φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες, για να κάνουμε αλλαγές. Για να αντικαταστήσεις κάποιον, στη μέχρι τώρα ζωή που έχω διάγει, ξέρω ότι, αφενός μεν δεν πρέπει να είναι καλός, οπότε φυσικώ τώ λόγω πρέπει να αντικατασταθεί, ειδάλλως ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να είναι είτε καλύτερος απ’ αυτόν, είτε επαρκέστερος, είτε πιο έμπειρος, είτε πιο καλός γνώστης της θέσεως αυτής. Εγώ, έτσι ξέρω ότι γίνονται οι αντικαταστάσεις. Περιμένω την πολιτική τοποθέτηση του κυρίου Δημάρχου και των λοιπών συναδέλφων. Είναι καθαρά θέμα ηθικής τάξεως για μένα.  Ένας-ένας πρέπει να λάβουν θέση και να πούνε γιατί πρέπει να βγει ο Καραγκιόζος από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Διότι πρέπει να βγει, γιατί δεν είναι καλός. Όχι είναι καλός, αλλά τον βγάζουμε. Είναι ζήτημα αρχής και περιμένω πολιτική τοποθέτηση για την αντικατάστασή μου. Κατά τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και παιδιαρίσματα.»
Απαντώντας ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε: «Σαν πρόεδρο του δημοτικού μας συμβουλίου, σας θεωρούμε επιτυχημένο. Θεωρούμε επιβεβλημένη την αλλαγή να δοκιμαστούνε κι άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι εξίσου καλοί με σας. Όλοι ίδιοι είμαστε εδώ μέσα, δεν κάνουμε διακρίσεις. Θεωρώ ότι ο Πανταζής ο Σκλάβος, που είναι η πρότασή μας, είναι εξίσου καλός με σας και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί το ίδιο έργο. Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή θεωρούμαστε όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι, η πρότασή μας είναι αυτή που έχουμε κάνει. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή πρόταση, θεωρούμε ότι θα αποδώσει έργο ο νέος πρόεδρος, ο οποίος με το καλό θα εκλεγεί με την ψήφο όλων μέχρι το τέλος της τετραετίας μας.»
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σταμούλης, μεταξύ άλλων, είπε: «Τιμώ τον Γιάννη Καραγκιόζο. Το απέδειξα από την πρώτη στιγμή, όταν ήμουνα ο πρώτος που τον πρότεινε γι’ αυτή τη θέση, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, σαν το πλέον κατάλληλο άτομο. Ουδέποτε μετάνιωσα γι’ αυτή μου την επιλογή. Νομίζω αυτά τα δύο χρόνια ο Γιάννης τίμησε το πόστο του και με το παραπάνω. Ωστόσο θέλω να του πω ότι καλά είναι και κάποιος άλλος να δοκιμάσει τα φτερά του σ’ αυτή τη θέση, μπορεί να αποδειχτεί εξίσου ικανός.»
Η δημοτική σύμβουλος κ. Δήμητρα Ρέκκα, μεταξύ άλλων, είπε: «Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι χώρος δοκιμασιών. Για τη θέση του προέδρου, πρέπει να προταθεί σύμβουλος, ο οποίος έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει αποδείξει, με το έργο που έχει παράγει, ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Εδώ είναι σαν να συμφωνείτε να αναλάβει ο κ. Σκλάβος για να δούμε αν μπορεί να αποδειχτεί εξίσου ικανός. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πάει κάπου αλλού να δοκιμάσει τα φτερά του. Συγνώμη, αλλά το θεωρώ τελείως παιδικό. Ξεκινήσαμε στο Δήμο με πολύ αγάπη, τουλάχιστον απ’ τη δική μου μεριά, εκτιμώ τους πάντες, και σήμερα με μεγάλη λύπη βλέπω αυτή την κατάσταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ πηγαίναμε τόσο καλά επί δύο χρόνια και είχαμε μια ανοδική πορεία, πρέπει τώρα να αρχίσουμε να κατολισθαίνουμε με δοκιμές. Λυπάμαι πάρα πολύ. Κύριε Δήμαρχε, κάνατε λάθος επιλογή προσώπου. Προβλέπω ένα συμβούλιο που την επόμενη διετία θα παραπαίει, στην πλειοψηφία του οποίου δεν διατίθεμαι πλέον να συμμετέχω. Σεβόμενη όμως αυτούς που με ψήφισαν, θα παραμείνω και πρέπει να παραμείνω στη θέση της δημοτικής συμβούλου, αλλά, ως ανεξάρτητη.»
Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Τσουκαλάς, μεταξύ άλλων είπε: «Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη τον Καραγκιόζο, διότι ήταν ένας πάρα πολύ καλός Πρόεδρος. Ήτανε πάνω στο στοιχείο του, ήταν νομικός και νομίζω ότι αντεπεξήλθε πάρα πολύ καλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα ψηφίσω όμως τον Πανταζή το Σκλάβο, διότι, όχι ότι δεν ήτανε καλός ο Καραγκιόζος, ότι δεν ήταν επαρκής, αλλά διότι έγινε μία πρόταση από το Δήμαρχο. Εγώ πάντα θέλω να στηρίζω τους Δημάρχους, θέλω να στηρίζω τις πλειοψηφίες, αλλά δεν θεωρώ και ο Πανταζής ότι είναι τόσο πάρα πολύ αποτυχημένος και νομίζω ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές που του αναθέτει, αν θα του αναθέσει τώρα το δημοτικό συμβούλιο.»
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαος Βαφίνης, μεταξύ άλλων, είπε: «Είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο στεναχωρημένος απ’ το συμβούλιο. Φίλε Γιάννη Καραγκιόζο θέλω να σε ψηφίσω. Ήσουνα καλός Πρόεδρος. Αγωνιστήκαμε μαζί. Μας φέρνεις σε δύσκολη θέση. Δεν έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε απόψε. Συναγωνιστής κι ο Πανταζής ο Σκλάβος. Ειλικρινά σε αγαπώ, ειλικρινά σε στήριζα, αλλά κι ο Πανταζής ο Σκλάβος είναι κι αυτός αγωνιστής κι εφόσον η πρόταση του Δημάρχου είναι να στηρίξει Πανταζή Σκλάβο, είμαι υποχρεωμένος να στηρίξω τον Πανταζή το Σκλάβο.»
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ηλίας Μελαχροινάκης, μεταξύ άλλων, είπε: «Ψηφίζω Πανταζή Σκλάβο ανεπιφύλακτα, διότι είναι η πρόταση του αρχηγού μας, του Δημάρχου, που έχει την ευθύνη για τις θέσεις.»
Ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Πατσής δεν τοποθετήθηκε.
Μετά από τη διενέργεια δύο άκαρπων ψηφοφοριών, επειδή ο υποψήφιος δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, ο κ. Πανταζής Σκλάβος εκλέχτηκε πρόεδρος του Δ.Σ. κατά την τρίτη ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία (6 ψήφους υπέρ, 4 ψήφους κατά και 1 λευκό).
Γραμματέας του Δ.Σ. εκλέχτηκε ο κ. Παναγιώτης Σταμούλης, με απόλυτη πλειοψηφία (10 ψήφους υπέρ και 1 λευκό).
Σε ό,τι αφορά την αντιπροεδρία του Δ.Σ., ο κ. Σταμάτης Περίσσης είπε: «Προτείνω για αντιπρόεδρο του συμβουλίου το Γιώργο το Μιχελή, γιατί μπορεί να μην είναι δικηγόρος, αλλά έχει τεράστια διοικητική εμπειρία από τις θέσεις τις οποίες κατείχε.»
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. εκλέχτηκε ο κ. Γεώργιος Μιχελής, με απόλυτη πλειοψηφία (11 ψήφους υπέρ).
Είναι η πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά της Σκοπέλου, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, που η δεύτερη διετία Δημοτικής Αρχής ξεκινάει χωρίς η συμπολίτευση να έχει την πλειοψηφία.»

11 σχόλια:

  1. «Περσινά ξινά σταφύλια;». Ναι, ακριβώς έτσι είναι, κυριολεκτείτε με αυτόν τον τίτλο της ανάρτησης.
    Τη φράση «περσινά ξινά σταφύλια» τη μεταχειριζόμαστε όταν δεν μας ενθουσιάζει μια προοπτική, πρόσωπο ή λύση ανάγκης που μας προτείνουν.
    Δηλαδή, την απορρίπτουμε ως επιλογή επειδή την έχουμε ξανα-γευτεί στο παρελθόν, δεν μας ικανοποίησε πλήρως, και σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο αυτοί μπορουσαν τελικά να καταστρεψουν το Δήμο μας με τις επιλογές τους. Και τώρα προσπαθουν να ριξουν αλλου τις ευθυνες για την κατάντια του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι παραπάνω τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων είναι ξεκάθαρες, συγκεκριμένες και σημαίνουν πάρα πολλά. Ευχαριστούμε πολύ το blog που έκανε την ανάρτηση, γιατί έχουν μεγάλη σημασία τα όσα ειπώθηκαν σε εκείνο το ιστορικό δημοτικό συμβούλιο που άλλαξε την πορεία του δήμου Σκοπέλου για τη 2η διετία.
    Είμαστε ενήλικες και ξέρουμε να διαβάζουμε. Ο καθένας μας θα κρίνει μόνος του και θα εξάγει τα συμπεράσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εναν πετυχημένο δεν τον αλλάζεις για να δοκιμασθεί και κάποιος άλλος. Αυτά να τα λένε σε όσους τα χάβουν. Αλλο θάναι το παρασκήνιο και αυτό ζητάμε να μάθουμε. Και αυτό το ξέρουν τουλάχιστον 2. Δηλαδή ο Δήμαρχος και ο κ. Καραγκιόζος. Να βγούνε και να πούνε την αλήθεια. Κουτόχορτο δεν τρώμε. Και όλα αυτά που είπαν οι σύμβουλοι, που και αυτοί θα γνωρίζουν την αιτία, είναι για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια μας και να πέσει στα μαλακά ο Γιάννης. Αν φοράτε παντελόνια πέστε μας τι συνέβη. Γιατί πρέπει νάναι σοβαρό και μεγάλο αυτό για να δέχεσαι σαν δήμαρχος να απειλείται η πλειοψηφία σου αφού σου έφυγαν 2 σύμβουλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Blogger 07.09 -12:58 π.μ. Παρακαλώ πολύ να μην ακυρώνετε όλους τους δημοτικούς συμβούλους γράφοντας πως «…ήθελαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια σας».
    Σε ότι αφορά στη δική μου τοποθέτηση ήταν σαφέστατη. Η θέση μου δεν ήταν κατά της αλλαγής του προέδρου, αλλά κατά της επιλογής προσώπου, την οποία έκρινα ότι ήταν λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασφαλώς κ. Ρέκκα κατά του προσώπου διότι ο κ. Καραγκιόζος θα πρότεινε εσάς για την θέση του Προέδρου. Το ξεχάσατε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κα Ρέκκα απολύτως σεβαστή η παρατήρησή σας. Για τη στάχτη στα μάτια που ανέφερα, στο μυαλό μου είχα όλους τους υπόλοιπους συμβούλους της συμπολίτευσης. Μακριά από σας τέτοια μομφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχολιαστή 6:03 όχι όλους τους υπόλοιπους συμβούλους της συμπολίτευσης.
    Ο κ. Ηλίας Μελαχροινάκης δήλωσε ότι ψηφίζει την πρόταση του ΑΡΧΗΓΟΥ τους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναγνώστη 8/9 - 6:03 μ.μ. Ο Μελαχροινάκης δεν έριξε στάχτη.
    Είπε ότι ψηφίζει ανεπιφύλακτα Σκλάβο γιατί είναι πρόταση του αρχηγού.
    Τελεία και παύλα.
    Βέβαια έμεινε με το «ανεπιφύλαχτα», έτσι όπως υποβάθμισαν το ΔΣ και φυσικά με τον «αρχηγό».
    Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολοι τους πρέπει να γνώριζαν το παρασκήνιο για τον παραγκωνισμό του κ.Καραγκιόζου. Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισα τις θέσεις τους. Είναι αδύνατο να μη τους είχε ενημερώσει ο δήμαρχος αλλά και αιτιολογήσει την απόφασή του. Αυτό το παρασκήνιο θα το μάθουμε ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Blogger 08.09-6:03 π.μ. Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση.
    Blogger 08.09-1:06 π.μ. Το δεύτερο πράγμα που σιχαίνομαι μετά την αχαριστία είναι τα συκοφαντικά ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή