Φίλες και φίλοι,
Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι κρίσιμες για πολλούς λόγους. Η νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική (ο γνωστός Καλλικράτης), η οικονομική κρίση και η παντελής απουσία μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για τον τόπο μας είναι οι πιο σημαντικοί. Η νέα δημοτική αρχή, έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που συνδέονται με τους παραπάνω λόγους και για αυτό πρέπει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό πρότυπο διοίκησης, που να παίρνει σοβαρά υπόψη τις νέες συνθήκες και να σχεδιάσει με όραμα και προοπτική τη στρατηγική της επόμενης 10ετίας.
Στρατηγική φίλες και φίλοι σημαίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, μία έννοια που απουσιάζει παντελώς από τη λειτουργία των δημοτικών μας συμβουλίων. Όμως κάποτε πρέπει να αρχίσουμε.
Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ποια είναι τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και...
στη συνέχεια να τα αναδείξουμε. Τί υποδομές χρειαζόμαστε. Τί υπηρεσίες πρέπει να προσφέρουμε με συνέπεια, ποιότητα και λογικό κόστος. Τί χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να ενώσουμε τους πολίτες και την κοινωνία μας. Πώς θα πρστατεύσουμε και θα αξιοποιήσουμε τον φυσικό μας πλούτο. Τί θα κάνουμε για τους ηλικιωμένους μας και για τα παιδιά μας. Πώς (και πότε!) θα υποδεχθούμε τις νέες τεχνολογίες. Τί θα κάνουμε για το χωροταξικό μας σχέδιο. Πώς θα αποκαταστήσουμε έναν αποδεκτό τρόπο συγκοινωνίας με την ξηρά. Πώς θα αποκτήσουμε ένα ανθρώπινο επίπεδο περίθαλψης και δημόσιας υγείας. Πώς θα προωθήσουμε τον εθελοντισμό, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τον αλληλοσεβασμό.Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά είναι απαραίτητα στοιχεία ενός στρατηγικού σχεδίου εκπονημένου από εμάς, στο δικό μας τοπικό επίπεδο, από τους δικούς μας ανθρώπους, πολίτες, τοπικούς φορείς και δημοτικό συμβούλιο. Μην τρέφουμε την αυταπάτη ότι κάποιος άλλος θα φροντίσει γι΄αυτά. Η ευθύνη είνα καταρχήν δική μας. Αλλά με ένα τέτοιο σχέδιο υπό μάλης και με συμμαχίες μέ άλλους δήμους και φορείς, με τη συνδρομή μη-κυβερνητικών οργανισμών και με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών μας, η διαπραγμάτευση με την κεντρική διοίκηση και τα υπερεθνικά κέντρα γίνεται πιο αποτελεσματική.
Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου θα αναδείξει και τις πραγματικές λειτουργίες του δήμου και θα προσανατολίσει το δημοτικό συμβούλιο αλλά και το προσωπικό, σε νέες, πιο δημιουργικές ενασχολήσεις. Οι νέες αυτές λειτουργίες θα είναι πιο απαιτητικές, γεγονός που θα αναβαθμίσει αυτομάτως και την ποιότητα των συμβουλίων. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες τέτοιες λειτουργίες
αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων του νησιού
εντοπισμός και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων
ανάπτυξη μεθόδων στρατηγικού μάρκετινγκ για αποτελεσματική επικοινωνία
υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα
σύναψη συμμαχιών για την προώθηση και ικανοποίηση κοινών αναγκών
ορθολογική κατανομή των πόρων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προσθέτουν διαχρονική αξία
κινητοποίηση για συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά
διάχυση της πληροφόρησης με διαφάνεια, ταχύτητα και αντικειμενεικότητα
αναβάθμιση των υπηρεσιών που είναι αυτονόητες για όλους (υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός)
Φίλες και φίλοι,
Συνεργασία – Όραμα – Στρατηγική. Η πλήρης ανάπτυξη του SOS, το πλήρες όνομα του συνδυασμού που σας ζητούμε να στηρίξετε, είναι το φωτεινό κομμάτι της πρότασής μας. Από την απόγνωση του σήμερα, στη φωτεινότητα του αύριο.
Το όραμά μας είναι να καταστεί η Σκόπελος ένας επιθυμητός προορισμός για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα φιλόδοξο, αλλά απολύτως ρεαλιστικό όραμα που όταν επιτευχθεί θα δώσει στο νησί μας την ταυτότητα που χρειάζεται για να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις με τους χιλιάδες άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Για την υλοποίηση του οράματός μας απαιτείται να επιτευχθούν 4 στρατηγικοί στόχοι. Ούτε 100, ούτε 200 φλύαρες και επιφανειακές υποσχέσεις.
1ος στρατηγικός στόχος, η χάραξη πολιτικής για τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας, φίλες και φίλοι.
Περιβάλλον είναι το δάσος, το νερό, η θάλασσα. Το δάσος πρέπει να ανανεωθεί, να διαφυλαχτεί και να αξιοποιηθεί. Το δάσος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με το δάσος ερμητικά κλειστό και με τον κίνδυνο να καταστραφεί ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουμε ακόμα και με συρρίκνωση της ήδη μικρής τουριστικής περιόδου.
Αλλά και η θάλασσα, το δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει συνεχώς να αναδεικνύεται. Χρειάζεται καλύτερη προσβασιμότητα στις ακτές μας, χρειάζεται πιο ποιοτική χρήση των ακτών μας και δεν μπορεί να απουσιάζει το νησί από τον κατάλογο με τις μπλε σημαίες.
Τέλος, η σωστή διαχείριση του πόσιμου νερού, η ανακύκλωση και ο περιορισμός των σκουπιδιών και η διευθέτηση του χωροταξικού σχεδίου του νησιού, συμπληρώνουν τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος που έχει να κάνει με τη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Ο 2ος στρατηγικός στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, σε όλους τους τομείς, δηλαδή στη γεωργία, την κτηνοτροφεία, και την αλιεία. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων νησιών, όπως της Σαντορίνης που μέσα σε τρία χρόνια:
1. Είχε είσοδο στον πρωτογενή τομέα περισσότερων νοικοκυριών, κυρίως νέων ανθρώπων
2. Είχε σταθερή αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όλων των παραδοσιακών προϊόντων
3. είχε αναγνωρισιμότητα των προϊόντων ως επωνύμων
4. Είχε τιμές παραγωγού υπερδεκαπλάσιες από τον μέσο όρο τιμών παραγωγού στην υπόλοιπη Ελλάδα
5. Είχε θεσμική κατοχύρωση των τοπικών καλλιεργειών
6. Ανέπτυξε μία συνεταιριστική οργάνωση με άριστα οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτή είναι και η πρόταση του συνδυασμού μας για το νησί. Μία συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα με την πλήρη υποστήριξη του Δήμου, υποστηριζόμενη από όλες τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και μαρκετινγκ.
Ο 3ος στρατηγικός στόχος έχει να κάνει με τις επενδύσεις. Αρκετά πια με τα εξαχίλιαρα και τα εντεκαχίλιαρα, που το μόνο τους χαρακτηριστικό είναι η απ’ ευθείας ανάθεση. Ελάχιστα από τα έργα αυτά προσθέτουν κάποια αξία στο νησί. Εμείς λέμε φίλες και φίλοι, καλύτερα μία επένδυση των 600.000 ευρώ, παρά 100 επενδύσεις (σε εισαγωγικά το επενδύσεις) των 6.000 ευρώ.
Λέμε λοιπόν ότι πρέπει να επαναξιολογήσουμε την επενδυτική δαπάνη και να την προσανατολίσουμε σε έργα που στηρίζουν πράγματι την τουριστική υποδομή, αυξάνουν την απασχόληση, αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και προσθέτουν διαχρονική αξία.
Ο 4ος και τελευταίος στρατηγικός στόχος είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Με τους τρεις πρώτους στρατηγικούς στόχους έχουμε λύσει αρκετά θέματα που στηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη όπως την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την υποστήριξη του τουριστικού προϊόντος από την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και την συμβολή των επενδύσεων που είναι προσανατολισμένες στην τουριστική υποδομή. Επί πλέον πρέπει να υλοποιήσουμε πολιτικές ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, να σχεδιάσουμε τουρισμό τεσσάρων εποχών, να αξιοποιήσουμε προγράμματα της ΕΕ και βεβαίως να λύσουμε το ακανθώδες ζήτημα των συγκοινωνιών. Για το τελευταίο φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση με της εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές. Επίσης, χρειάζονται έξυπνες κινήσεις για τη σύναψη συμμαχιών (ακόμα σε επίπεδο συμμετοχής στο κεφάλαιο) με εναλλακτικούς παρόχους θαλάσσιων συγκοινωνιών, όπως είναι οι Σκυριανοί. Χρειάζεται επίσης η άμεση διευθέτηση του προβλήματος των συγκοινωνιών μεταξύ των νησιών. Τα παραπάνω θα είναι στην άμεση ατζέντα των ενεργειών μας. Μακροπρόθεσμα, το θέμα θα λυθεί με την αυξημένη επισκεψιμότητα του νησιού μας. Είναι άλλο πράγμα να διαπραγματεύεσαι με μία εταιρεία στη βάση 30.000 επισκεπτών ετησίως και άλλο στη βάση 130.000.
Φίλες και φίλοι,
Σας παρουσίασα το όραμα του συνδυασμού μας και τους στρατηγικούς στόχους και πολιτικές που απαιτούνται για την υλοποίηση του οράματός μας. Υπάρχουν όμως και πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα, σήμερα. Γι’ αυτό έχουμε επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα είκοσι έργων που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε τις πρώτες 100 ημέρες, στην περίπτωση που μας εμπιστευτείτε με την ψήφο σας.
1. Εξασφάλιση μόνιμης παρουσίας παιδιάτρου στο κέντρο υγείας
2. Μεταφορά της αίθουσας των δημοτικών συμβουλίων στο ΞΕΝΙΑ
3. Πλήρης αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων
4. Κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας του νησιού για την έναρξη της ουσιαστικής του προβολής
5. Δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο
6. Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την έγκαιρη και αντικειμενεική αντιμετώπιση των θεμάτων των πολιτών
7. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής
8. Διοργάνωση από τον Δήμο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για τον αλλοδαπό πληθυσμό του νησιού
9. Εφαρμογή της πολιτικής για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών και την ανακύκλωση
10. Αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών ολόκληρου του νησιού
11. Επαναλειτουργία του ΟΡΦΕΑ και μετατροπή του σε πολυλειτουργικό χώρο πολιτισμού
12. Είσπραξη των απαιτήσεων της ΔΕΥΑΣ με συνακόλουθη μείωση των τιμολογίων ύδρευσης
13. Άμεση συνεννόηση με την Σκυριανή ακτοπλοϊκή εταιρία για την συμμετοχή του δήμου στο μετοχικό της κεφάλαιο, με στόχο τη βελτίωση των συγοινωνιών
14. Άμεση αντιμετώπιση της κάκιστης κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την περιοχή του Κάστρου
15. Δημιουργία γραφείου στο Δήμο για την παροχή τεχνικών και οικονομικών συμβουλών σε πολίτες που αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση
16. Διοργάνωση σεμιναρίων που αποβλέπουν στην αύξηση της ποιότητας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό
17. Άμεση ανάπλαση της περιοχής του Σταυρού στη Γλώσσα και μετατροπή της σε παιδική χαρά, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ακινήτου που καταρρέει
18. Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση ετοιμόρροπων κτιρίων και τον καθαρισμό οικοπέδων εντός των οικισμών που εγκυμονούν κινδύνους
19. Άμεση διάνοιξη δέκα μονοπατιών με πλήρη σηματοδότηση για άμεση χρήση και ουσιαστική προώθηση του περιπατητικού τουρισμού
20. Εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Ιντερνετ σε όλους τους οικισμούς
Φίλες και φίλοι,
Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για το νησί μας. Η ώρα για δράση είναι τώρα. Αν δεν προχωρήσουμε σε μία ανασυγκρότηση, σε λίγα χρόνια θα λέμε πάλι τα ίδια. Τότε όμως θα είναι πλέον αργά.
Εμείς έχουμε καταρτίσει έναν συνδυασμό και έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο ικανό να αλλάξουν τη Σκόπελο. Έχει ο συνδυασμός μας όλα τα εχέγγυα για να νικήσει και θα νικήσει. Η Σκόπελος θα αλλάξει. Ελάτε να την αλλάξουμε μαζί. Γεια σας και με τη νίκη.
Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας κ. Μιχελή, αλλά πρέπει να πω πως μόνον ένας εντελώς άπειρος υποψήφιος θα τολμούσε να υποσχεθεί ότι τα παραπάνω 20 έργα μπορούν να υλοποιηθούν τις πρώτες 100 ημέρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκετές υποσχέσεις που δυστυχώς θα μείνουν υποσχέσεις, καθώς από τις σχετικές εξαγγελίες σας κάποιες θα καθυστερούν, κάποιες θα ματαιωθούν και άλλες θα τροποποιηθούν.
Η πατρότητα του “προγράμματος των 100 ημερών” ανήκει στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο μιμήθηκε προεκλογικά και ο γιος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Όπως την πρώτη φορά, έτσι και την δεύτερη, η νέα κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να κάνει πράξη αρκετά από αυτά που υποσχέθηκε. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι δεσμεύσεις έχουν ήδη ξεχαστεί, καθώς οι νέοι υπουργοί του διαπίστωσαν πως είχαν υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.
Στην περίπτωση του προγράμματος του συνδυασμού, πολλά από τα εξαγγελθέντα έργα εκτός από λεφτά θέλουν και πολύ χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ότι αφορά στο νο.11, μάλλον δεν έχετε επισκεφτεί πρόσφατα και δεν έχετε δει σε τι τραγική κατάσταση διάλυσης θα παραδώσει η νυν δημοτική αρχή τον «Ορφέα».
Η επαναλειτουργία και μετατροπή του σε πολυλειτουργικό χώρο πολιτισμού είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ούτε τεύχη δημοπράτησης υπάρχουν, αλλά ούτε ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Για την ιστορία, η πατρότητα των "100 ημερών" είναι καθαρά αμερικανική. Τελευταίο παράδειγμα η εκλογή Ομπάμα -ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει εξαγγελίες για τα έργα των 100 πρώτων ημερών και στις 100 ημέρες κάνει μίνι απολογισμό του έργου του και κρίνεται για αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφή