3/11/10

Η προσήλωση στο στόχο μας για μια εύρωστη Σκιάθο, αποτελεί δέσμευσή μου


Aνοιχτή επιστολή της Σταυρούλας Αρμαμέντου Κουτσουρέλη 
Οικονομολόγου – Επιχειρηματία
Υποψήφιας με το συνδυασμό
«Σκιάθος Έργα Ανάπτυξη Εμπιστοσύνη»

Φίλοι και φίλες,
Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, παρακολουθούμε για άλλη μια φορά να κατακλύζονται τα Μ.Μ.Ε. από διαφημιστικά spots του Υπουργείου Εσωτερικών (της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων), που καλούν τους πολίτες να εκλέξουν και γυναίκες υποψήφιες στην τοπική αυτοδιοίκηση – πράγμα, που δυστυχώς δεν μοιάζει αυτονόητο. Πρόκειται άραγε για μία προτροπή απενοχοποίησης της   ελληνικής κοινωνίας, που παρότι...

επίσημα αποδέχεται την ισότητα των δύο φύλων, ποτέ όμως δεν αναγνώρισε στην πράξη τα ίδια δικαιώματα, κοινωνικά και κυρίως εργασιακά στο μισό τουλάχιστον πληθυσμό της, τις γυναίκες;
Στην πραγματικότητα αυτή η προτροπή καλεί τις τοπικές κοινωνίες σε μία απόπειρα γνήσιας έκφρασης της πολιτικής τους βούλησης. Η ισότιμη γυναικεία εκπροσώπηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέλει να καταδείξει τα προβλήματα, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες της γυναίκας, της μάνας.

Είναι αλήθεια ότι ο γυναικείος πληθυσμός, κυρίως της υπαίθρου, μαστίζεται από την ανεργία, την οποία τροφοδοτεί η έλλειψη ενημέρωσης για τις δυνατότητες απασχόλησης, που προσφέρουν προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας,  του Ε.Σ.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απορροφητικότητα των εν λόγω προγραμμάτων είναι ιδιαίτερα μικρή στην περιφέρεια. Παρουσιάζεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία γραφείου ενημέρωσης από τη Δημοτική Αρχή για τις δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα επιτυχούς λειτουργίας βιοτεχνικών και  συνεταιριστικών μονάδων από γυναίκες παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος (Κρήτη, Μυτιλήνη, Ιωάννινα κ.α.), που πωλούν ακόμη και μέσω διαδικτύου  προϊόντα της περιοχής τους και παραδοσιακά γλυκά ή χειροτεχνήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και στον αγροτουρισμό, προσέφερε νέες θέσεις εργασίας και συνέβαλε καθοριστικά στην τοπική οικονομία.

Οι ευκαιρίες για εργασία, όμως πρέπει να συνοδεύονται και από διευκολύνσεις της εργαζόμενης μητέρας. Οι ολοήμεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ολοήμερα σχολεία με τη συνδρομή του Δήμου, στον οποίο πέφτει πια το βάρος λόγω της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», παρέχουν τη δυνατότητα στη μητέρα ανηλίκων τέκνων να εργαστεί. Η χρηματοδότηση ολοήμερων σχολείων σε περίοδο οικονομικής κρίσης μοιάζει ουτοπία, όμως μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα από τους δημοτικούς πόρους και την αξιοποίηση προγραμμάτων μαθητείας και επιδοτούμενης εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας και τα παιδιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά στο χώρο του σχολείου  (μαθήματα επιπλέον ξένων γλωσσών, χρήσης Η.Υ. ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες), που δεν χωρούν στο υπάρχον ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Επιτακτική λοιπόν είναι η ανάγκη για ρεαλιστική αυτοδιαχείριση των  οικονομικών πόρων της περιφέρειας και προώθηση της  δημιουργίας επιχειρήσεων  με ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα προσελκύσουν το αγοραστικό και τουριστικό ενδιαφέρον και θα δημιουργήσουν κλίμα επενδυτικού ενδιαφέροντος, που με τη σειρά του θα εγγυηθεί την ανάπτυξη του τόπου την αύξηση των θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση εσόδων για το Δήμο,  με τα οποία θα  δύναται να χρηματοδοτήσει τις υποδομές για την αειφόρο ανάπτυξη.

Όλα αυτά τα προγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν χρειάζονται τη συνδρομή και την ενεργή συμμετοχή των γυναικών. Απαιτούν λοιπόν την πολιτική και κοινωνική έκφρασή τους και την γνήσια εκπροσώπησή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σύμπραξή τους αποτελεί εγγύηση της κοινής προσπάθειας για ανάπτυξη του τόπου μας στο δυσμενές περιβάλλον της νέας οικονομίας.

Η προσπάθεια για την επίτευξη υψηλών και φιλόδοξων στόχων οριοθετεί τα οράματά μας. Ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος. Αξίζει όμως να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, όχι για να διασώσουμε την ψυχική μας αξιοπρέπεια, αλλά για να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο καλύτερο φροντισμένο  με αγάπη για να στεγάσουν  τα όνειρά τους. 

Την συμμετοχή σε αυτό τον αγώνα επιζητώ με την ψήφο σας. Η εμπιστοσύνη σας θα είναι για εμέ κινητήριος δύναμη άοκνης προσπάθειας. Η προσήλωση στο στόχο μας για μια εύρωστη Σκιάθο, αποτελεί δέσμευσή μου.

Φιλικά, 
Σταυρούλα Αρμαμέντου Κουτσουρέλη 
Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος 
με το συνδυασμό
«Σκιάθος Έργα Ανάπτυξη Εμπιστοσύνη» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου