16/10/10

Mε τον συνδυασμό «Θεσσαλία της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης» υποψήφιος ο Φ. Μπετσάνης


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
Στις 7 Νοεμβρίου θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι κρίσιμες αυτές εκλογές έχουν τη σφραγίδα του Μνημονίου και της πρωτοφανούς κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής, που οφείλεται αποκλειστικά στις επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με άλλοθι το Μνημόνιο και τις "εντολές" της τρόικας, η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις που οδηγούν την κοινωνία σε ασφυξία και απόγνωση. Η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, οι περικοπές των μισθών και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου αποτέλεσαν βασικές κυβερνητικές επιλογές. Με αυτές τις επιλογές διαφωνούμε ριζικά και αγωνιζόμαστε να τις ανατρέψουμε.
Η Ελληνική κοινωνία προσέρχεται σε αυτές τις εκλογές όχι μόνο ανέτοιμη, αλλά κυρίως υπό τη βαριά σκιά της δομικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου…

οικονομικού συστήματος, των τάσεων αποδόμησης της ζωής μας, του φόβου για το αύριο.
Θεωρούμε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια συντηρητική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, γιατί επιδιώκει έναν αυταρχικό «εκσυγχρονισμό» της κρατικής διοίκησης με ρυθμίσεις που συρρικνώνουν τις ελάχιστες αυτοδιοικητικές προϋποθέσεις. Βασικός στόχος του είναι η δραστική περικοπή απαραίτητων για την λειτουργία της Τ.Α. οικονομικών πόρων, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στις κοινωνικές δαπάνες. Η διαφωνία μας με τον «Καλλικράτη» ενισχύεται, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου, μεταφέροντας στις Περιφέρειες βασικές αρμοδιότητες του κράτους -όπως η παιδεία- με ταυτόχρονη δραστική περικοπή των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων, που έχει ως αποτέλεσμα την εξώθηση χιλιάδων εργαζομένων της αυτοδιοίκησης στην ανεργία.
Η πολυβάθμια Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε για πολλά χρόνια κεντρικό αίτημα των αριστερών δημοκρατικών πολιτών. Ως εκ τούτου, θεωρούμε σημαντικό θεσμικό διακύβευμα τη θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θέλουμε όμως να καταθέσουμε τις θεμελιώδεις διαφωνίες μας, ως προς τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται αυτή η θεσμοθέτηση. Οι διαφωνίες μας εστιάζονται :
• Στη συνύπαρξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τις διορισμένες περιφέρειες του κεντρικού κράτους («Γενικές Διοικήσεις»).
• Στη δημιουργία καθεστώτος επιτήρησης και σύγχυσης αρμοδιοτήτων.
• Στο εκλογικό σύστημα που οδηγεί στην ενίσχυση του δικομματισμού και στον αποκλεισμό κοινωνικών και πολιτικών κινήσεων, δηλαδή στον στραγγαλισμό της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Η θεσμοθέτηση της απλής και άδολης αναλογικής είναι βασικό μας αίτημα.
Καταθέτουμε στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας τις απόψεις μας και την αγωνιστική μας διάθεση για μια δημοκρατική, οικολογική, αναπτυξιακή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. θέλουμε να καταστήσουμε την περιφερειακή αυτοδιοίκηση δημοκρατικό λαϊκό θεσμό, με καθιέρωση της απλής αναλογικής και καθιέρωση του περιφερειακού συμβουλίου ως κυρίαρχου οργάνου άσκησης περιφερειακής πολιτικής και να βάλουμε τον πολίτη της θεοοαλιαs, στο κέντρο της προσοχής μας. Ο νέος θεσμός για να σταθεί στα πόδια του χρειάζεται ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων, εξασφαλισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε και θα διεκδικήσουμε τη δημοκρατική οργάνωση της περιφέρειας μας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, θα αγωνιστούμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας απέναντι στις μεγάλες ανισότητες που δημιουργεί η πολιτική της Κυβέρνησης, θα επιμείνουμε στο δημοκρατικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτισμική χειραφέτηση.
Η πρόταση μας για διέξοδο από την κρίση βασίζεται σε ένα εναλλακτικό μοντέλο
ανάπτυξης που απορρίπτει απόψεις, πολιτικές επιλογές αλλά και πολιτικές
δυνάμεις που δημιούργησαν την κρίση που βιώνουμε.
Δηλώνουμε τη σταθερή και πάγια αντίθεση μας:
• στην εκτροπή του Αχελώου
• στη χρήση του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας
• στους Μεσογειακούς αγώνες του 2013
• στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Θα αγωνιστούμε για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και την πόλη, για την καταπολέμηση της ανεργίας, που μαστίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει για μας η ανασυγκρότηση και ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους κανόνες και τα εργαλεία της επιστήμης, όχι τεχνοκρατικά, αλλά για να στηρίξουμε τους πολίτες και να σταθούμε δίπλα στις ανάγκες τους.
θα αγωνιστούμε για τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των υποδομών της Θεσσαλίας μας - αεροδρόμιο, λιμάνια, δημόσιο οδικό δίκτυο χωρίς διόδια, σύγχρονο σιδηρόδρομο - υποδομές που θα βοηθήσουν στην ενοποίηση του θεσσαλικού χώρου, την καλύτερη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού.
Τα κοινωνικά οράματα, ιδιαίτερα σήμερα, δεν είναι αυθαίρετες εγκεφαλικές κατασκευές, είναι καρπός ιστορικών εμπειριών, αγώνων και ελπίδων του λαού μας.
Καλούμε τους πολίτες που είναι ανήσυχοι, που δεν βολεύονται, που θέλουν να αποδοκιμάσουν την πολιτική του μνημονίου, της κυβέρνησης και της τρόικα, που θέλουν να εμποδίσουν τα νέα μέτρα που πρόκειται να έλθουν μετά τις εκλογές, που συμφωνούν εν μέρει ή συνολικά μαζί μας να σταθούν δίπλα μας και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή.
ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!

7 σχόλια:

  1. Γιατί είστε αντίθετοι στους Μεσογειακούς αγώνες του 2013;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ, αυτό πρέπει να κάνετε όλοι εσείς της Περιφέρειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη που θα μοιραστώ λίγο χώρο από αυτή την ανάρτηση αλλά νομίζω ότι μερικοί που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά ή ήδη ασχολούνται έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι σημάνει blog.
    Και για να μπω στο θέμα, δεν θεωρείστε κύριοι ως ΜΗ συντηρητική παράταξη αν έχετε ανοιχτά τα σχόλια, αλλά απαξιώνετε να μας απαντήσετε.
    Έκανα μια ερώτηση στις 16 Οκτωβρίου: «Γιατί είστε αντίθετοι στους Μεσογειακούς αγώνες του 2013», και κανείς σας δεν έκανε τον κόπο να με ενημερώσει.
    Αυτή η αδιαφορία τι σημαίνει;
    Είστε ή όχι μια ΜΗ συντηρητική παράταξη;
    Απορώ πως ζητάτε την ψήφο μας σε αυτό το Νησί, για χαζούς μας περνάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος ο λόγος τα σχόλια να είναι ανοιχτά, όταν ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ δεν σου απαντάει;
    Έτσι, γιατί θέλουμε να λέμε ότι είμαστε προοδευτικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκιο, σχ.1:50. Παρ' όλα αυτά και πάλι υπάρχει λόγος για να σχολιάζουμε και γι' αυτό δε σταματάμε: Να ξυπνήσουμε όλοι οι υπόλοιποι, οι λιγότερο μα πάντα υπεύθυνοι για τους εκπροσώπους μας στα κοινά, αφού εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο με την προσέλευσή μας στην κάλπη!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή άδικο, ούτε αυτό είναι το πρόβλημά μου.
    Εγώ ρώτησα στις 16 Οκτωβρίου «Γιατί είναι αντίθετοι στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013» και απάντηση δεν πήρα ακόμα.
    Θέλω μια απάντηση υπεύθυνη, από τον υποψήφιο που είναι σε αυτήν την ανάρτηση, που γράφτηκε αυτή η δήλωση περί Μεσογειακών Αγώνων 2013.
    Δεν θέλω απάντηση από τους «λιγότερο» υπεύθυνους ή τους ανώνυμους.
    Πολλά ζητάω αλήθεια ή το αυτονόητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή