4/10/10

«Μέτρια» είναι η ποιότητα των νερών κολύμβησης σε 13 παραλίες της Σκοπέλου

Η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού εξαρτάται από τα καθαρά νερά κολύμβησης των παρακείμενων σε αυτές παραλιών…

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency, website: www.eea.europa.eu) διατηρεί δεδομένα της ποιότητας των νερών κολύμβησης για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ιστοσελίδα του Οργανισμού επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες καθημερινά, από όλον τον κόσμο.

Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της χώρας μας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988, στο πλαίσιο του “Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας”. Στόχος του “Προγράμματος” είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων.


Το “Πρόγραμμα” επαναλαμβάνεται κάθε έτος κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και τα αποτελέσματά του καθώς και η ετήσια έκθεση παρακολούθησης κοινοποιούνται από τους υπεύθυνους σταθμούς μέτρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δεδομένα στη συνέχεια δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Eye on Earth, website: www.eyeonearth.eu), που τον επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες καθημερινά, από όλον τον κόσμο.

Έτσι, πολύ εύκολα, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου κι αν βρίσκεται, να πληροφορηθεί, on-line μέσω του υπολογιστή του, για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε όποιο ελληνικό νησί επιθυμεί και όχι μόνον, πριν οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές και ανάλογα με τα αποτελέσματα να επιλέξει ή να απορρίψει έναν τουριστικό προορισμό.

Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε -εφόσον η νυν δημοτική αρχή ουδέποτε μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα- 13 αντιπροσωπευτικά σημεία δειγματοληψίας σε παραλίες της Σκοπέλου βαθμολογήθηκαν “μέτρια” το έτος 2009. 
Τα σημεία αυτά δειγματοληψίας βρίσκονται στις εξής παραλίες του νησιού: ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΕΛΑΝΙΟ, ΣΤΑΦΥΛΟΣ (i), ΣΤΑΦΥΛΟΣ (ii), ΑΓΝΩΝΤΑΣ, ΛΙΜΝΟΝΑΡΙ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΜΗΛΙΑ, ΧΟΒΟΛΟ, ΕΛΙΟΣ, ΚΑΡΚΑΤΖΟΥΝΑ, ΚΑΛΥΒΕΣ και ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ.

Όλες αυτές οι παραλίες, με τη μέτρια ποιότητα νερών κολύμβησης, είναι ελεύθερες στη διάθεση και χρήση του συνόλου των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και του κάθε επισκέπτη. Ειδικότερα μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές, βρίσκονται κοντά και εξυπηρετούν πελάτες διαφόρων μορφών τουριστικών μονάδων (ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, studio, διαμερίσματα, βίλες, κλπ), πελάτες παραθαλάσσιων εστιατορίων και ταβερνών, αλλά και όσων κάνουν χρήση με πληρωμή των ομπρελοκαθισμάτων επί των ακτών. Μια τεράστια δηλαδή μερίδα των επαγγελματιών του νησιού εξαρτάται από την ποιότητα των νερών κολύμβησης αυτών των παραλιών.

KΛIK ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Δείτε τον παραπάνω χάρτη, που είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Για ποιον λόγο να επιλέξει ο επισκέπτης τη Σκόπελο, ή ακόμα κι αν την επιλέξει γιατί να πάει στις συγκεκριμένες “μέτριες” παραλίες; Σε όλα τα σημεία δειγματοληψίας, που περιβάλλουν σχεδόν το νησί, έχει ανάψει το ΚΙΤΡΙΝΟ (βαθμολογία: μέτρια). Δείτε τα δεδομένα on-line στο Eye on Earth: www.eyeonearth.eu. Αν ο επισκέπτης επιθυμεί οπωσδήποτε Σποράδες, μάλλον θα οδεύσει προς τη γειτονική μας Σκιάθο, που όλα τα σημεία δειγματοληψίας είναι ΠΡΑΣΙΝΑ (βαθμολογία: καλή).

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα για:
Την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Τη δημόσια υγεία των λουομένων 
Την απόκτηση “Γαλάζιων Σημαιών”
Την προσέλκυση επισκεπτών

ο Συνδυασμός
Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο

9 σχόλια:

  1. Πού οφείλεται η μέτρια ποιότητα υδάτων στις παραλίες που αναφέρετε;Ποιά μέτρα θα πάρετε ώστε το 2011 οι ακτές μας να χαρακτηριστούν με την ένδειξη στο χάρτη "Καλή" ,όπως και στην γειτονική μας Σκιάθο;
    Πιστεύετε ότι αυτή η ανάρτηση σας τιμά ιδιαιτέρως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 7’57
    Μήπως ο ΚΟΣΜΟΣ το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι;
    Κι όταν λέω “κόσμος” κυριολεκτώ.
    Μόνον όταν πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου.
    Γιατί τα προβλήματα του τόπου μας αφορούν όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο αυτοι μπορουσαν και αυτο. Και μας ζητουν ξανα την ψηφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ανακάμψει η Σκόπελος από όλα αυτά τα απίστευτα που συμβαίνουν… σε τριτοκοσμική χώρα ζούμε 4/10/7:57μμ και θεωρείτε κατακριτέα τη δημοσίευση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων;
    Από τις καθαρές παραλίες εξαρτάται η δουλειά και η επιβίωση των περισσότερων από εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι υπέρ του να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας,ούτε θεωρώ κατακριτέα τη δημοσίευση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων.Η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της χώρας μας παρακολουθείται συστηματικά από το 1988, στο πλαίσιο του “Προγράμματος παρακολούθησης ποιότητας νερών κολύμβησης στις ακτές της Ελλάδας,όπως αναφέρετε στην ανάρτηση του υποψηφίου συνδυασμού.Ζήτασα απαντήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.Επίσης δεν είναι δυνατόν τα νερά της Σκιάθου να είναι πιό καθαρά από της Σκοπέλου,από την ίδια θάλασσα βρεχόμαστε.Αυτή η πληροφορία γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το 2007 ή το 2008 και αναρτάται σήμερα.Αυτό δεν είναι πολύ προκλητικό ή μηπως θέλετε να μας πείτε ότι διέπεται από αγνό ενδιαφέρον για το καλό του τόπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς σχολιαστή 5 Οκτωβρίου 2010, 12:02 πμ.
    Στο κείμενο αναφέρουμε ότι η “μέτρια” βαθμολογία δόθηκε το έτος 2009.
    Το ίδιο αναγράφεται και στην ανάρτηση της 4ης Οκτωβρίου, στο blog της εφημερίδας Βόρειες Σποράδες με τίτλο: Από το 2009 άναψε “κίτρινο” για τις περισσότερες παραλίες της Σκοπέλου.
    Το 2007 και το 2008 δεν υπήρξε θέμα, αφού και οι έντεκα παραλίες πήραν βαθμολογία “καλή”.
    ο Συνδυασμός
    Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν κοιτάζατε πιο προσεκτικά το συγκεκριμένο site που φιλοξενεί την έρευνα θα βλέπατε ότι οι ακτές της Αττικής είναι "ΠΡΑΣΙΝΕΣ". Είναι μήπως πιο καθαρές απο της Σκοπέλου? Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να κρίνουμε ή και να χρησιμοποιούμε τα όποια στοιχεία όπως μας βολεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς σχολιαστή 5 Οκτωβρίου 2010, 1:16 μμ.
    Τα στοιχεία είναι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δεν είναι δικά μας.
    Δεν τα χρησιμοποιούμε όπως μας βολεύει, ούτε βιαζόμαστε εμείς να κρίνουμε.
    Η Ευρώπη μας κρίνει, καλώς ή κακώς, θέλουμε δεν θέλουμε.
    Το “Πρόγραμμα” επαναλαμβάνεται κάθε έτος και υπάρχει ετήσια έκθεση παρακολούθησης.
    Γράψαμε και στην προηγούμενη απάντησή μας ότι το 2007 και το 2008 δεν υπήρξε θέμα, αφού και τα δεκατρία σημεία δειγματοληψίας σε παραλίες της Σκοπέλου πήραν βαθμολογία “ΚΑΛΗ”.

    Σε ότι αφορά στην Αττική, προφανώς δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τα μέτρα που λαμβάνονται.
    Για παράδειγμα, στην Ακτή Β΄ Βούλας (Αλκυόνη), επί δύο συνεχόμενα έτη (2007 και 2008) άναβε το απαγορευτικό “κόκκινο” και η βαθμολογία των νερών κολύμβησης ήταν “ΑΣΧΗΜΑ”. Με τα κατάλληλα μέτρα που λήφθηκαν, η βαθμολογία για το έτος 2009 ανέβηκε στο “ΜΕΤΡΙΑ”.

    Αν εσείς ελαφρά τη καρδία αμφισβητείτε τα δεδομένα του Οργανισμού, δικαίωμά σας.
    Πως μπορείτε όμως να πείσετε και τους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες ανά την υφήλιο;

    ο Συνδυασμός
    Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή