28/10/10

Σκέψεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις προτεραιότητες του νέου Δημάρχου

Αγαπητοί  Συμπολίτες,
Απομένοντας λίγες ακόμα μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές θα ήθελα να εκφράσω κάποιες τελευταίες σκέψεις για ποιά θα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι προτεραιότητες του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεκδικήσει τον θώκο της Δημαρχίας στην Σκόπελο.
Με τον νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ονομασία Καλλικράτης, θεσμοθετούνται αρμοδιότητες στους δήμους που με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης περιέρχονται σε αυτούς. Αυτές τις αρμοδιότητες που έχουν σχέση με τα δημόσια έργα, την υγεία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό κ.α προϋποθέτουν και τα ανάλογα κονδύλια
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας αυτά τα κονδύλια θα είναι περιορισμένα.
Άρα ο αυριανός Δήμαρχος και το Δ.Σ θα πρέπει…
να διαχειριστούν το δημόσιο χρήμα με ένα τρόπο ώστε και τα απαραίτητα έργα να γίνουν σωστά και να καλυφθούν σε όλο το φάσμα οι ανάγκες του Δήμου με συγκεκριμένα κονδύλια. Αυτό προϋποθέτει ένα δήμαρχο με εμπειρία στην διοίκηση, ικανότητες στην οικονομική διαχείριση και βεβαίως εμμονή στην διαφάνεια.
Αυτά όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Η Σκόπελος είναι ένα νησί που έχει μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια σε σχέση με άλλα νησιά στον τομέα των υποδομών. Τα περισσότερα έργα που έγιναν στο παρελθόν ήταν επιλογές της κεντρικής διοίκησης ή αποτέλεσμα τοπικών πιέσεων, που για τον σκοπό αυτό έχουν συχνά περιορισμένο βεληνεκές και παρενέργειες αρνητικού χαρακτήρα.
Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα, για να γίνω πιο κατανοητός 
α) στον εκβραχισμό της παράκτιας ζώνης της Γλώσσας για την δημιουργία του λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Γλώσσας που σαν αποτέλεσμα είχε και έχει τις έντονες κατολισθήσεις της παραλιακής ζώνης,
β) την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο Μορτερό με απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον, 
γ) τη νέα μαρίνα του Έλιος με τον προβληματικό σχεδιασμό και αμφιβόλου ανταποδοτικότητας έργο με επιπτώσεις στις προσκείμενες παραλίες, λόγω μετατοπίσεων της άμμου 
δ) τον ατελή και ελλειμματικό σχεδιασμό των βιολογικών καθαρισμών στο νησί με περιβαλλοντικές προεκτάσεις,
ε) τον κατακερματισμό των πόρων σε μικρά τμηματικά έργα με γνώμονα όχι καθαρά αναπτυξιακά κριτήρια.
Αυτά όλα μαρτυρούν  τουλάχιστον μια προχειρότητα στον σχεδιασμό
Άρα ο Δήμαρχος και το Δ.Σ εκτός των άλλων θα πρέπει να μπορεί να χαράσσει μια στρατηγική ανεπηρέαστος από κομματικές αγκυλώσεις και τοπικά συμφέροντα, επιλέγοντας έργα με κριτήρια αναπτυξιακά επαρκώς τεκμηριωμένα προς όφελος όλου του νησιού εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, σεβόμενος το περιβάλλον και όχι προσπαθώντας να ικανοποιήσει τοπικά μικροσυμφέροντα, να προωθεί έργα και ενέργειες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
Πιστεύοντας  ότι τιμώντας την μνήμη του αρχαίου Καλλικράτη που μαζί με τον Ικτίνο δημιούργησαν τον Φάρο του Πολιτισμού την Ακρόπολη θα πρέπει να αναδείξουμε τούς πλέον κατάλληλους ως Δημοτικούς άρχοντες στην χώρα μας που θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χαράσσοντας μια νέα αρχή ανάπτυξης και προόδου  και για την Σκόπελο ο πλέον κατάλληλος για την επίτευξη αυτών των στόχων κατά την γνώμη μου είναι ο Γιώργος Μιχελής και τα μέλη του συνδυασμού του. 
Μιχάλης Πρώιος
Αρχιτέκτων
Μηχανικός-Πολεοδόμος
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΥ

9 σχόλια:

  1. ε) Ο κατακερματισμός των πόρων σε μικρά τμηματικά έργα την περασμένη τετραετία, μόνο γνώμονα είχε την εξυπηρέτηση «φίλων» και «γνωστών».
    Ευτυχώς, ένα καλό του Καλλικράτη είναι ότι αυτό δεν επιτρέπεται πλέον. Ο κατακερματισμός των έργων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
    Αυτό είναι κάτι που πρέπει μάθουν όσοι εργολάβοι ελπίζουν… γιατί οι υποσχέσεις που πήραν είναι ΦΡΟΥΔΕΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Μιχαλη .ΟΚ.στο νησι και ποιο συγκεκριμενα στη Γλωσσα δραστηριοπιοισε επαγγελματικα και μονο και μονο επαγγελματικα τα τελευταια δυο χρονια. Για να μην χασουμε το μυαλο μας απο που προκυψε το συμπολιτες;
    Επειδη σαν γλωσσιωτες εχουμε κακια πειρα απο τετοιου ειδους συμπολιτες,και πηγαν την γλωσσα καποια ετη πισω θα σε παρακαλεσω να χαμηλωσεις τους τονους.
    ΓΛΩΣΣΙΩΤΗΣ ΕΙΠΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δ) Σε ότι αφορά στον ατελή και ελλειμματικό σχεδιασμό των βιολογικών καθαρισμών στο νησί σας ενημερώνω:
    1. Όλοι όσοι έζησαν από κοντά την κατασκευή του βιολογικού της Σκοπέλου, από την πρώτη στιγμή, γνωρίζουν την απίστευτη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το εγχείρημα.
    2. Ενώ ένα οικόπεδο είχε ήδη αγοραστεί προς 70.000 ευρώ για να προσαρτηθεί στον χώρο του βιολογικού, ο δήμαρχος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει για την αγορά του ίδιου οικοπέδου δεύτερη φορά.
    3. Δεν γνωρίζει κανείς πως λειτουργούν οι αντλίες, η μπανάνα και τα ηλεκτρολογικά των εγκαταστάσεων.
    4. Ενώ ο εργολάβος του έργου είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπεύθυνο τεχνικό μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου, απουσιάζει και δίνει οδηγίες τηλεφωνικά.
    5. Κανείς δεν γνωρίζει να πει με βεβαιότητα κάθε πότε τα λύματα θα πέφτουν στο λιμάνι και τους λόγους.
    6. Η περιοχή στον Άγιο Ρηγινάκη υποβαθμίστηκε και «μυρίζει» συνεχώς. Κανείς όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.
    7. Το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από όλα: Με την ολοκλήρωση της ίδιας κατασκευής βιολογικού στο Κλήμα, από την ίδια δημοτική αρχή, η παραλία της Αρμενόπετρας και της γύρω περιοχής θα καταστραφεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανένας δεν πάει τη Γλώσσα πίσω παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, οι δήθεν πατριώτες.
    Μια εκλογική αναμέτρηση είναι.Ευτυχώς σε λίγες μέρες τελείωνει και όλα θα πάρουν την κανονική τους ροή.
    Ανώνυμε σχολιαστή,κατηγορείς το Πρώιο.Ποιός ξέρει;Ίσως να συνεργάζεσαι μαζί του.Μην κλείνετε τις πόρτες σε ανθρώπους που έχουν κάποιες ειδικές γνώσεις πάνω από μας και πάνω απ΄όλα μην βγάζετε χολή. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι είτε στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση.
    Η κατάσταση δεν είναι εύκολη.Ο τόπος χρειάζεται άξιους ανθρώπους με γνωριμίες και οράματα και με διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γ) Σε ότι αφορά στη νέα μαρίνα του Κλήματος, σας ενημερώνω ότι:
    1. Η πρωταρχική σχεδιαστική πρόταση της μαρίνας από τον ΕΟΤ, με καθαρά ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ σκοπό, δεν ήταν αυτής της μορφής που έχει σήμερα. Αν καταφέρετε να δείτε τα πρώτα σχέδια θα διαπιστώσετε ότι ήταν διαφορετικά από τη σημερινή κατάσταση.
    2. Η αλλαγή των σχεδίων και το προβληματικό αποτέλεσμα προέκυψαν στην πορεία και εκ των υστέρων, ώστε αυτή η “τουριστική μαρίνα” να διευκολύνει ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ σκοπούς: εκφόρτωση οικοδομικών υλικών, κλπ.
    3. Στην ουσία δηλαδή κάποιοι ήθελαν ένα εμπορικό λιμανάκι για να εξυπηρετούνται και όχι μια τουριστική μαρίνα για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς 28 Οκτωβρίου 2010 10:29 μ.μ.
    Για να μην χάσουμε το μυαλό μας… όπως γράφεις…
    από που προέκυψαν οι υψηλοί τόνοι και παρακαλάς να τους χαμηλώσει;
    Την ΑΛΗΘΕΙΑ γράφει ο συμπολίτης μας και πολύ απλά μάλιστα.
    Η αλήθεια αυτή μήπως σε ΤΣΟΥΖΕΙ συμπολίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο μου άρεσε το σχόλιό σου 11¨51!!!!!!!!Είναι μια μεγάλη πραγματικότητα!Στο χέρι μας είναι να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά είτε με τον ένα είτε με τον άλλο.Πάνω απ όλα αυτό που μετράει είναι να συμμετέχουμε όλοι μαζί στα κοινά και να μη γινόμαστε μόνο παρατηρητές και κριτές.Και να μην αφήνουμε τα πράγματα στους δυο τρεις εκλεγμένους.ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ λέει η παροιμία .Είμαστε τόσο λίγοι που δεν αξίζουν όλα αυτά τα ξεπουπουλιάσματα.Αν πάθουμε κάτι στο γείτονα θ απευθυνθούμε χωρίς να κοιτάξουμε αν είμαστε ή όχι στην ίδια παράταξη.Και ναι ας αφήσουμε χώρο σε ανθρώπους που έχουν περισσότερες γνώσεις και διάθεση να μείνουν στον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την μαρίνα του ΕΛΗΟΣ να πω κι εγώ ότι ο αρχικός σχεδιασμός έγινε επί δημαρχίας Περίσση με προ/σμό 8 εκ.ευρώ.Τώρα πώς κόπηκε στα δύο και κατασκεύασαν μόνο το έργο βιτρίνας με αποτέλεσμα τίς βάρκες ο κόσμος να μή μπορεί να τις ελιμενίσει επειδή η φουρτούνα έξω είναι λιγότερη απ' ότι είναι μέσα στη μαρίνα, όλοι μας το γνωρίζουμε. Συγχαρητήρια στη σημερινή δημοτική αρχή που δέχτηκε να γίνει μισό έργο και δεν πάλεψε να κατασκευαστεί ολοκληρωμένο. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Και με την ευκαιρία αυτή, ας μην αναφέρουν τα έργα του Περίσση, στο εληος, ότι είναι έργα της σημερινή δημοτικής αρχής. Το λιμάνι, έστω και έτσι μισό, ο βιολογικός καθαρισμός, τα σφαγεία κ.α. Ας μας πει ο κ.Βαφίνης, ο Δήμαρχος και ο κ.Πατσής ποιά έργα είναι δικά τους από μελέτη μέχρι την ολοκλήρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 11:28, 30/10…
    Κανένα από τα παραπάνω έργα δεν σχεδιάστηκε, ούτε δρομολογήθηκε από αυτούς κι ας μην κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους. Άσε δηλαδή που ο κόσμος το ξέρει. Γι’ αυτό, σε αυτές τις εκλογές θα τους πληρώσει όπως το αξίζουν. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή