6/10/10

Το «Green Key» σε ένα «Πράσινο Νησί»

Επειδή οι τουριστικές υπηρεσίες του τόπου μπορούν να εναρμονιστούν με την προστασία της φύσης και με το “πράσινο” τοπίο…

Ο αριθμός των καταναλωτών με οικολογική συνείδηση ολοένα μεγαλώνει, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για προσφορά ποιοτικών, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Αν θέλουμε να προβάλλουμε τη Σκόπελο σαν το “πράσινο” νησί, πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δήμος και τουριστικές επιχειρήσεις. Οι τουριστικές υπηρεσίες του τόπου μας μπορούν να εναρμονιστούν με την προστασία της φύσης και με το “πράσινο” τοπίο.


THE GREEN KEY: ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το “Green Key” είναι ένα διεθνές βραβείο, ένα οικολογικό σήμα ποιότητας (eco-label) για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ένα διεθνές Πρόγραμμα ποιότητας που ενεργεί ως ερέθισμα για τη μετατροπή κάθε τουριστικής μονάδας, μικρής ή μεγάλης, σε «πράσινη». Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε δεκαεπτά (17) χώρες παγκοσμίως και ολοένα αγκαλιάζεται και από άλλες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον υλοποίησής του.

Το βραβείο “Green Key” καλύπτει έναν αριθμό διαφορετικών κατηγοριών του τουριστικού τομέα. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής και όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, ξενοδοχεία). Η επιβράβευση με το σήμα “Green Key” προϋποθέτει την τήρηση αριθμού οικολογικών απαιτήσεων, των κριτηρίων δηλαδή του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες οφείλουν να τηρούν ορισμένες απαιτήσεις οικολογικής χροιάς. Σε αντάλλαγμα, αποκτούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα (eco-label) για το marketing της επιχείρησής τους.

Τα οφέλη για τη βραβευμένη με το “Green Key” τουριστική μονάδα είναι πολλά, μεταξύ των οποίων: Καλύτερη περιβαλλοντική εικόνα της μονάδας, Καλύτερο περιβάλλον για τους επισκέπτες και εργαζομένους, Προβολή της μονάδας μέσα από τουριστικά έντυπα και σχετικά αφιερώματα στον ηλεκτρονικό τύπο, Προβολή της μονάδας μέσα από τις σελίδες εντύπων, Εξοικονόμηση ενέργειας, Εξοικονόμηση νερού, Υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων, Μείωση απορριμμάτων και σωστή διαχείρισή τους, Μείωση κατανάλωσης υλικών καθαρισμού, Πλεονεκτήματα marketing για τη μονάδα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ο Συνδυασμός
Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο