12/10/10

Λιμάνι Λουτρακίου Γλώσσας Σκοπέλου

Το έργο δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο, όμως… δεν υπάρχουν ακόμα οι μελέτες ωρίμανσης, αποκλειστικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου

Το έργο της αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Λουτρακίου που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του νησιού, εντάχθηκε στον Άξονα 1 - Α.Π.1: «Βελτίωση της προσπελασιμότητας και των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την περίοδο 2007-2013, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 2.000.000 ευρώ. 


Η αναβάθμιση του λιμανιού του Λουτρακίου σ’ ένα σύγχρονο λιμάνι θα εξυπηρετήσει την ακτοπλοΐα, τα σκάφη αναψυχής και τους αλιείς. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο Ανάπτυξης, το έργο αφορά στην εκτέλεση εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων στο υπάρχον λιμάνι. Συγκεκριμένα προβλέπεται επέκταση της προβλήτας κατά 100 μ. η οποία θα καταλήγει σε βραχίονα μήκους 155 μ. με ακρομώλιο, εκβάθυνση κύκλου ελιγμών λιμενολεκάνης, καθώς και τα αναγκαία συνοδά έργα (κτίριο υπηρεσιών λιμένα κλπ). Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΜ οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση των έργων για το λιμάνι Γλώσσας Σκοπέλου ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: Βελτίωση της προσπελασιμότητας και των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ – ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Το έργο αφορά σε επέκταση της υπάρχουσας προβλήτας κατά 100 μ., στο Λιμάνι Γλώσσας Ν. Σκοπέλου, η οποία θα καταλήξει σε βραχίονα μήκους 155 μ. με ακρομόλιο όπου θα τοποθετηθεί φανός. Ο υπάρχων βραχίονας θα καθαιρεθεί. Επίσης αφορά σε εκτέλεση εργασιών συνοδών λιμενικών έργων όπως κτήριο υπηρεσιών λιμένα (λιμεναρχείο, αίθουσα αναμονής επιβατών κλπ).
Το λιμάνι της γλώσσας Σκοπέλου εξυπηρετεί τη Δυτική πλευρά του Νησιού και συγκεκριμένα τους οικισμούς Λουτράκι, Γλώσσα, Κλήμα και Έλιος. Οι υπάρχουσες λιμενικές εγκαταστάσεις κρίνονται ανεπαρκείς για την υποδοχή πλοίων μεγάλου μήκους που σήμερα έχουν αντικαταστήσει τα μικρότερα παλιά πλοία.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΣΠΑ: (13ος) Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός των φυσικών υποδομών και των συναφών υπηρεσιών του συστήματος μεταφορών της χώρας. (3ος) Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΣΠΑ: Σύνδεση των περιοχών της χώρας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα  μεταφορών. Ανάπτυξη και επέκταση των αστικών μεταφορών. Αναβάθμιση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ: Στάδιο σύνταξης τεχνικού φακέλου για προκήρυξη των μελετών. Ολοκλήρωση των μελετών 6ος 2009.
ΕΝΑΡΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Αρχές 2010
ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ: ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ: Ύστερα από συνεργασία ΝΑΜ – Δήμου Σκοπέλου και Λιμενικού Ταμείου συμφωνήθηκε το Λιμενικό Ταμείο να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
  • Σύνταξη τεχνικού φακέλου για την εν συνεχεία προκήρυξη του προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης.
  • Σύνταξη τεχνικού φακέλου για την εν συνεχεία προκήρυξη των μελετών του έργου που θα προταθεί από το Σχ. Ανάπτυξης.
  • Σύνταξη των οριστικών μελετών ώστε εν συνεχεία να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου.

Μέχρι στιγμής, παρατηρείται ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στις ενέργειες σύνταξης των μελετών ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου.

ο Συνδυασμός
Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο

Δεν υπάρχουν σχόλια: