19/10/10

Ανοικτή επιστολή του Δημάρχου Σκιάθου

Φίλοι  συμπολίτες φίλες συμπολίτισσες,
Στις 7 Νοεμβρίου 2010 καλείστε να προσέλθετε στις κάλπες, ασκώντας το δημοκρατικό δικαίωμα της εκλογής των εκπροσώπων σας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκλογή, που διενεργείται εν μέσω οικονομικής δίνης και δημοσιονομικής ένδειας. Σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, που υποδαυλίζεται από τα αρνητικά μηνύματα του Δ.Ν.Τ., τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών οργάνων και των διεθνών και εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και περιγράφεται με τα μελανά χρώματα, που του προσδίδουν οι Κασσάνδρες, που προβλέπουν και προσβλέπουν στη χρεοκοπία της χώρας μας, καλείται η Tοπική Aυτοδιοίκηση να ορθώσει ανάστημα και να υποκαταστήσει τη Κεντρική Διοίκηση σε τομείς που μέχρι τώρα αυτή ελάμβανε τις πρωτοβουλίες και εκταμίευε τα σχετικά κονδύλια. 
Το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», διαγράφει...
το πλαίσιο που θα  αναπτύξει τη δράση της η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται για απλή συνένωση δήμων, αλλά για δημιουργία βιώσιμων αυτοδιοίκητων τμημάτων υπό την γενική επιμελητεία της Κεντρικής Διοίκησης. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι το Κράτος δεν δύναται να χρηματοδοτεί πλήρως της ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τα κονδύλια βαίνουν μειούμενα. Καλείται λοιπόν ο εκάστοτε Δήμος στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης να ισοσκελίσει τις δαπάνες του με τα έσοδά του, να καλύψει τις ανάγκες του και να μεριμνήσει για την ανάπτυξη του τόπου. Ξεκάθαρη είναι η ανάγκη για «πράσινη ανάπτυξη», που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προστατέψει το περιβάλλον από βάναυσες και καταστροφικές επεμβάσεις. Προφανής δε, είναι και η ανάγκη για άμεση προσέλκυση επενδύσεων και παροχή διευκολύνσεων τύπου «fast track» για τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι  οι αιτήσεις για οικονομικές ενισχύσεις απαιτούν για την έγκρισή τους υποβολή σαφών μελετών και προγραμμάτων με απαρέγκλιτα χρονοδιαγράμματα. Καλείται λοιπόν ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες στο περιβάλλον της σύγχρονης οικονομίας, που επιτάσσει ενημέρωση, σχεδιασμό και τεχνογνωσία.    
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας στερήθηκαν την ανάπτυξη της επιχείρησής τους γιατί δεν γνώριζαν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, που βρίσκονταν σε εφαρμογή. Εξίσου πολλές είναι και οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας είδαν τα όνειρά τους να χάνονται στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και να σβήνουν στην αναζήτηση των αρμοδίων και των ειδικών, συχνά δε με υψηλό κόστος. Απάντηση στην αγωνία για ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων εργασίας δύναται να δώσει ο Δήμος με τη δημιουργία γραφείου ενημέρωσης για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την απασχόληση. Σκοπός του εν λόγω γραφείου θα είναι καταρχήν η ενημέρωση των συμπολιτών μας για όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» και αφορούν την «πράσινη ανάπτυξη», την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την ιδιωτική παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά, την τουριστική ανάπτυξή με προβολή και σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, τον οικο-τουρισμό, τα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α., τα προγράμματα απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας με επιδότηση της εργασίας και των ασφαλιστικών εισφορών και τις δυνατότητες επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από ιδιώτες επενδυτές με συμφωνίες συγχρηματοδότησης και συνεκμετάλλευσης. Το γραφείο μετά την πιλοτική του λειτουργία, θα στελεχωθεί από επιστήμονες νομικούς και οικονομολόγους, που θα παρέχουν και συμβουλές για τη σύνταξη των σχετικών αιτήσεων και των προγραμμάτων. Η χρηματοδότηση του γραφείου θα προέλθει από τα έσοδα του Δήμου από τους δημοτικούς φόρους, οι οποίοι δεν θα αυξηθούν, αντίθετα θα αποκτήσουν άμεσο ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού οι συμπολίτες μας θα λαμβάνουν δωρεάν ειδικές υπηρεσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Τα έσοδα από την ανάπτυξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων θα αναχρηματοδοτήσουν την παροχή ειδικών συμβουλευτικών υπηρεσιών του γραφείου.
Η Δημοτική Αρχή μπορεί να εξασφαλίσει το χώρο για τη στέγαση το γραφείου και τη στελέχωσή του με έμπειρους και επικοινωνιακούς υπαλλήλους και επιστήμονες. Η πολυετής γνώση των αναγκών και των προβλημάτων του τόπου, η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας και η τεχνογνωσία από τη διεκδίκηση κονδυλίων για την ανάπτυξη της Σκιάθου μπορούν να μεταλαμπαδευθουν στους συμπολίτες μας για τη διεκδίκηση από αυτούς πόρων για την ανάπτυξη των υπαρχουσών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της νέας και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί συσπείρωση των πολιτών γύρω από τη Δημοτική Αρχή, συνεργασία των τοπικών φορέων σε διασύνδεση με την Κεντρική Διοίκηση και άμεση ανταπόκριση στις επιταγές των καιρών για την εκμετάλλευση των ευκαιριών για ανάπτυξη, που εμφανίζονται.
Απαιτεί ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟ.
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΟΥ. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ.
Φιλικά  μαζί σας
Νίκος Πλωμαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου