24/10/10

Ανοιχτή επιστολή προς τους νέους της Σκοπέλου από τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Καραγκιόζο

Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τη νεολαία, μπορούμε
να κάνουμε μαζί τον τόπο μας καλύτερο

Πόσες φορές δεν είχατε ιδέες αλλά δεν είχατε πού και πώς να τις πείτε; Αλλά και πόσες φορές ένας δήμαρχος αναρωτήθηκε πώς βλέπουν οι νέοι τα προβλήματα του τόπου; Έφθασε η ώρα, λοιπόν, η φωνή της νεολαίας της Σκοπέλου να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Έφτασε η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Να ενώσουμε όλους τους νέους, οι οποίοι θα συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Θέτοντας τα θεμέλια για ένα δυναμικό μέλλον…
Σκοπεύουμε στη δημιουργία γραφείου, αρμόδιου για τον εντοπισμό, την ανάδειξη και την παρακολούθηση των προβλημάτων και αιτημάτων της νεολαίας, καθώς και για την ανάληψη οργανωτικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με συλλόγους του νησιού και άλλους φορείς.
Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να εκφραστούν, να διατυπώσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.

Οι νέοι του νησιού μας μπορούν και πρέπει…
- Να κάνουν προτάσεις και να πουν ιδέες που εμπνέουν
- Να βοηθήσουν τη νέα δημοτική αρχή να καταλάβει τι θέλουν και πώς σκέφτονται
- Να πουν τη γνώμη τους για θέματα που τους αφορούν
- Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για καινοτόμες δραστηριότητες


Εμείς, ως νέα δημοτική αρχή, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους νέους…
Να τους ενημερώνουμε συνεχώς για ευκαιρίες από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Να προωθούμε ανταλλαγές με νέους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να προτείνουμε σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, επειδή πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φαντασία και στη δημιουργικότητα. Να οργανώνουμε συνεργασίες με κοινωνικές οργανώσεις για θέματα καταπολέμησης κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

Περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους…
Δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια θέλουμε να έρθουμε εμείς κοντά στους νέους και όχι να περιμένουμε τους νέους να έρθουν σε εμάς.
Η πολιτική μας για τους νέους στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμά τους για ίσες ευκαιρίες συμμετοχής τους στην κοινωνία, μέσω της ποιοτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των υπηρεσιών αναζήτησης εργασίας και της εύρεσης απασχόλησης ανάλογης των προσόντων τους.

Οι νέοι του νησιού μας πρέπει να πληροφορηθούν για..
- τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας
- το Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
- την Απόκτηση Πιστοποιητικού Youthpass
- το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EURODESK
- τα Προγράμματα Επιμόρφωσης εξ’ αποστάσεως
- τις Υποτροφίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό
- τις Ανταλλαγές Νέων από άλλες Χώρες
- την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (EYCA)
- τις Θεματικές Πρωτοβουλίες Νέων
- τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)
- το Πρόγραμμα ”Help - για μια ζωή χωρίς τσιγάρο”
- τις Διακοπές με Εθελοντική Εργασία
- Tη νεανική Διαδικτυακή Πύλη Trafo

Η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά…
Να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, τον ενθουσιασμό και τη διάθεση προσφοράς των νέων. Οι κύριες θεματικές πρωτοβουλίες νέων μεταφράζονται σε συγκεκριμένες καθημερινές δραστηριότητες που περιέχουν καινοτομία και όχι μέσα σε πλαίσια επαναλαμβανόμενων θεσμών. Μπορούν να αφορούν την τέχνη, το περιβάλλον, την προστασία της κληρονομιάς, την ανάπτυξη της υπαίθρου, τις πολιτικές για τη νεολαία, την πληροφόρηση, τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με εκστρατείες ενημέρωσης, τον εθελοντισμό, την ισότητα ευκαιριών, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις δυνατότητες για την πρόληψη των φαινόμενων βίας, τα μέτρα κατά της παραβατικότητας, την υγεία, την αναπηρία, την τρίτη ηλικία, τους μετανάστες, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την ανεργία, τα νεανικά αθλήματα, την ψυχαγωγία των νέων, κλπ.

Προσόντα εκλογιμότητας (πρόγραμμα Καλλικράτης, άρθρο 13)
Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της διενέργειας των εκλογών. Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών.

Νέοι και Νέες, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το κοινό καλό.
Ελάτε να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας για ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Έχουμε τα νιάτα, τη δύναμη και τη θέληση.
Ελάτε να πορευθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ.