30/10/10

Bόρειες Σποράδες: Ποιός πραγματικά νοιάζεται;

Βασίλειος Παναγόπουλος
υποψήφιος
Περιφερειακός σύμβουλος
Βορείων Σποράδων
«Ελεύθεροι Θεσσαλοί»
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε αναρτήσεις και βαρυσήμαντες δηλώσεις, με καλή "καλλιτεχνική" επένδυση, φωτογραφίες, πολλά ΘΑ, αλλά κανένα ΠΩΣ, και ΓΙΑΤΙ!
Αίφνης παρουσιάζονται αυτόκλητοι σωτήρες των νησιών, από τις δύο μεγάλες παρατάξεις, με μεγαλόπνοα έργα που θα σώσουν τον τόπο!
Είναι βέβαια παρήγορο το γεγονός ότι έως τώρα, για την κατάντια και το τέλμα στο οποίο βρίσκονται τα νησιά, με τις ελλείψεις και τον επικείμενο μαρασμό, δεν είχαν καμμία ανάμειξη! Όμως επειδή: "nihil fit sine causa" (=τίποτα δε γίνεται χωρίς αιτία), θα τους υπενθύμιζα τους στίχους από τον Ερωτόκριτο: όποιος τα ψόμματα λαλεί, δίχως αντρειά λογάται!..
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά δείγματα από το ενδιαφέρον τους και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των νησιών στην περιφέρεια με αντιπεριφερειάρχη και όχι μόνον με σύμβουλο. Στις 22/7/10 υπήρξε αντίδραση και άρνηση των αντινομάρχων,  κ. Μεργιαλή και κ. Οικονόμου στο αίτημα για θέση αντιπεριφερειάρχη Σποράδων.
Στην απόφαση του κ. Ραγκούση για εκπροσώπηση με έναν(!) σύμβουλο στην περιφέρεια, ο κ. Παπατόλιας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, την οποία ικανοποίηση έδειξαν και ο κ. Καρτάλης και η κ. Ζήση, καθώς και ο κ. Νάκος! Επειδή η ικανοποίηση είναι και θέμα αντίληψης…

της σημαντικότητας των νησιών, ή και ακόμα, τρόπον τινά, με την δυνατότητα και ευκολία  με την οποία  νιώθει κανείς αυτή, την ικανοποίηση, θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση, τόσο την προτεραιότητα που έχουν αυτά, τα νησιά, γι'αυτούς, αλλά ακόμα χειρότερα και το πώς μας αντιμετωπίζουν, βλέπε ιθαγενείς.
Άρα και οι εκπρόσωποί τους ως τέτοιοι θα δρούν, κατά την άποψή τους, και θα ήταν καλό να μας πουν και αυτοί, οι εκπρόσωποί τους, εάν ταυτίζονται με αυτές τις απόψεις.
Σε αντίθεση τώρα οι βουλευτές και υποψήφιοι, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης, κ. κ. Ροντούλης και Μαρκάκης, αντίστοιχα, έδωσαν μάχες μέχρι τέλους, μη αποδεχόμενοι τις όποιες μεθοδεύσεις, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρκάκης, αποτελεί εμπαιγμό αυτή η απόφαση!
Τώρα σε πιό πρακτικά θέματα, δηλαδή το πώς θα γίνει αυτή η ανάπτυξη, τι θεωρούμε ανάπτυξη, ποιές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα πρέπει να βαδίζουμε;
Καταρχάς η συγκυρία είναι τέτοια ώστε κάθε τι που θα προτείνεται, θα πρέπει να έχει και βάσιμες δυνατότητες να επιτευχθεί.
Ως ανάπτυξη θα πρέπει να θεωρηθεί το αυτονόητο, δηλαδή, η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ένας σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη και του αγροτοτουρισμού, καταπολέμηση της παράνομης εργασίας ούτως ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνεργοι, προγραμματισμός για ανάπτυξη του πρωτογενή γεωργικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού παράγοντα, στήριξη των τοπικών βιοτεχνιών, ή δημιουργία τέτοιων, όπου θα απασχολείται ο ντόπιος πληθυσμός, διακοπή της άναρχης δόμησης, με στόχο τη διατήρηση του νησιώτικου και παραδοσιακού χαρακτήρα των Σποράδων, δημιουργία χώρων αθλοπαιδιάς και ειδικότερα κλειστών γυμναστηρίων- κολυμβητηρίων για τη νεολαία, προσπάθεια εν μέρη αυτόνομης ενεργειακής επάρκειας μέσω αιολικής, ή/και γεωθερμικής, ηλιακής  παραγωγής και συσσώρευσης ενέργειας, επαναφορά των παραδοσιακών αποταμιευτήρων (στέρνες),όπου είναι δυνατόν για μείωση της κατανάλωσης υδάτων, και τέλος πρέπει να παλέψουμε για την δημιουργία σχολών είτε ΤΕΙ είτε άλλων ιδρυμάτων, με αντικείμενο τί άλλο, τον τουρισμό, την αλιεία-ιχθυοκαλλιέργεια ή κτηνοτροφία.
Και κάτι σημαντικό που πολλοί αμελούν, βελτίωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων και δημοτικών αρχών και υπηρεσιών, για εξυπηρέτηση των βεβαρημένων κοινωνικών ομάδων, όπως επί παραδείγματι των ηλικιωμένων! 
Όσο και να φαίνονται δύσκολα εφαρμόσιμα πολλά από αυτά, δεν είναι ουτοπία!
Πώς; Πρώτα απ' όλα θα πρέπει η περιφέρεια να ενδιαφέρεται για τα νησιά, όχι μόνο προεκλογικά και κομματικά.
Χωρίς τέτοια αντιμετώπιση κάθε προσπάθεια θα είναι δυσχερέστατη, που ήδη είναι δύσκολη. Και τα δύο μεγάλα κόμματα έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια το ενδιαφέρον τους, όχι κρίνοντας το τί δεν έκαναν, αλλά και αυτά που έκαναν και το τί θα μπορούσαν να κάνουν!
Κατά δεύτερον, ακόμα και τώρα πόροι θα μπορούσαν να αντληθούν, από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία δεν απορροφούνται, κυρίως λόγω ανεπαρκούς προγραμματισμού των εκάστοτε διοικούντων.
Ένας σωστός και σοβαρός προγραμματισμός θα προσελκύσει και σοβαρούς επενδυτές και όχι τυχάρπαστους, όπως πολλάκις συμβαίνει έως τώρα, καθότι προσκρούουν όχι μόνο στη γραφειοκρατία αλλά και στη γνωστή μίζα, κάτι που θα μπορούσε να εξαλειφθεί ή έστω να περιοριστεί, εάν υπάρχει θέληση, θάρρος και ηθικό ανάστημα των διοικούντων.
Επίσης η συλλογικότητα και ανιδιοτελής σκέψη, θα ήταν μία βασική, εάν όχι η βασικότερη κινητήρια δύναμη επίτευξης των όποιων στόχων. διότι η "ισχύς εν τη ενώσει".
Οι συγκοινωνίες μπορούν να βελτιωθούν με διεκδίκηση του μεταφορικού ισοδυνάμου, παρέχοντας βοήθεια και σε άλλες μορφές συγκοινωνιών όπως τα υδροπλάνα, που παρεμπιπτόντως έκαναν το πάν για να τα σταματήσουν και οι υποσχέσεις και δηλώσεις στήριξης όλων των ταγών έμειναν στα λόγια, όπως συνήθιζαν, και ελπίζω να μην τους δοθεί ευκαιρία να το επαναλάβουν.
Για να μη φανώ κουραστικός και να καταχραστώ τον χώρο, θα συνεχίσω σ' άλλο άρθρο, αλλά αυτές είναι σε γενικές γραμμές και σκέψεις για μία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη πορεία του τόπου στις κρίσιμες ατραπούς που διαβαίνουμε, με σύνθημα την σύμπνοια, ομόνοια και καλοπροαίρετη κριτική, διότι οι κάτοικοι των Σποράδων δεν είναι διεφθαρμένοι...
Μετά τιμής
Βασίλειος Παναγόπουλος
υπ.Περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων
«Ελεύθεροι Θεσσαλοί»