23/10/10

Πολιτισμικός διάλογος


Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποια περίοδος στην Ελλάδα που ο πολιτισμός ευνοήθηκε απο τους κρατικούς φορείς, η απάντηση είναι ότι υπήρξαν περίοδοι προσδοκιών, προσπαθειών αλλά το γενικό κλίμα δεν ήταν ποτέ υπέρ του πολιτισμού.
Ίσως να υπήρξαν οι ειδικές εκείνες περιπτώσεις όπου μας κάνουν να θυμόμαστε τα τρανταχτά ξεκινήματά τους και μετά την γρήγορη πτώση τους.
Η Σκόπελος, τόπος ευλογημένος, με αρχαιότητες, παραδόσεις και μια ιστορία αιώνων καταγεγραμμένη απο τους δημιουργούς της, αποτυπωμένη στη ζωγραφική, την ποίηση, την μουσική, την εκκλησιαστική τέχνη, την κεραμική, την κεντητική, - αναφέρομαι ενδεικτικά -σήμερα…
στις μέρες μας, τείνει να ακολουθεί και εκείνη τη διαδρομή του αφανισμού των αξιών, κάτι που παρατηρείται έντονα σε πολλά σημεία του Ελλαδικού χώρου.
Η αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου του νησιού με την σωστή συνεργασία, οργάνωση και στρατηγική, μπορεί να αποτελέσει τόπο προσέλευσης τουριστών και να γίνει η Σκόπελος γνωστή μέσα απο τους δημιουργούς της στη υπόλοιπη Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος χρειάζονται ευφικτές και ευέλικτες κινήσεις, σε πλαίσια διαστάσεων ανθρώπινης κλίμακας και όχι υπέρμετρες προοπτικές που δεν οδηγούν πουθενά.
Οι δυνατότητες ωστόσο υπάρχουν τόσες, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού.
Ο στόχος είναι η μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενεές, με εργαστήρια τέχνης, μουσικής, θεάτρου και λόγου, που μπορούν να δημιουργηθούν στο νησί, με ανταλλαγή σπουδαστών ισότιμων εργαστηρίων του εξωτερικού, με πολλαπλά σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων… με άλλα λόγια μπορεί η Σκόπελος να γίνει το πράσινο και γαλάζιο νησί της τέχνης και της δημιουργικής απασχόλησης.
ΑΝΘΗ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΡΑΜΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
του υποψηφίου δημάρχου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΕΛΗ

3 σχόλια:

  1. Κυρία Βαλσαμάκη,

    Χαίρομαι πάρα πολύ με την τοποθέτησή σας για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία να μπορέσετε να προσφέρετε στο νησί μας αυτό που μπορείτε και του αξίζει.
    Θα ήθελα να προσθέσω μόνο την προοπτική πολιτιστικού τουρισμού (events tours) που αποτελεί μεγάλη πρόκλησή στις μέρες μας βλ. παραδείγματα Εδιμβούργου, Avignon, Σαμοθράκης, Άρδα κ.α.
    Επίσης το πιο σημαντικό από όλα είναι κατά την άποψη μου, μέσω της εκπαίδευσης, η δημιουργία πολιτιστικής κουλτούρας και συνείδησής, κυρίως στους νεώτερους κατοίκους αυτού του νησιού. Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και πολιτιστική προοπτική στο μέλλον του νησιού μας.

    Αγγελέτου Κωνσταντίνα
    Πολιτιστική Διαχειρίστρια, Θεάτρου Μουσικής και Χορού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ πως η αξιοποίηση του πολιτισμικού πλούτου του νησιού μπορεί να αποτελέσει τόπο προσέλευσης τουριστών.
    Σίγουρα πάντως ΟΧΙ τα πολιτιστικά υποπροϊόντα (τύπου γίδας, τραχανά, καλαμαριού και σαρδέλας) που μας πλασάρουν κάθε καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι λετε τωρα.Δεν σας αρεσουν οι εκδηλωσεις του δημου μας? Λοιπον κανετε λαθος. Να ξερετε οτι υπαρχουν συμπολιτες μας που ειναι ευχαριστημενοι με τις εκδηλωσεις αυτες και μαλιστα ειναι υποψηφιοι γιατι θελουν να συνεχισουν αυτο το ... αισχος. Το νησι μας εχει και αλλα δυνατα σημεια (εκτος απο τη γιδα)που μπορει και πρεπει να αναδειξει αλλα με εναν καλυτερο τροπο.
    Ευχομαι καλα μυαλα γιατι αλλιως καλα κρασια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή