28/10/10

Δεν εκπέμπουμε SΟS, δεν κλεινόμαστε στο καβούκι μας, δεν ψάχνουμε να βρούμε μια νέα αρχή που μπορεί να ανακαλυφθεί μετά από 2 χρόνια


Εγκαίνια στο εκλογικό του κέντρο στη Σκόπελο έκανε ο δήμαρχος Σκοπέλου και εκ νέου υποψήφιος κ. Χρήστος Βασιλούδης, όπου παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι του συνδυασμού και πάρα πολλοί Σκοπελίτες οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του και ευχήθηκαν στον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του «καλή επιτυχία και με τη νίκη». Ο κ. Βασιλούδης είπε στην ομιλία του:
Σκοπελίτισσες και Σκοπελίτες,
Επιτρέψτε μου απόψε, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Δημοτικής Υπέρβασης, να νιώθω χαρούμενος, συγκινημένος και υπερήφανος συνάμα.
-Χαρούμενος, γιατί αντικρίζω απέναντί μου και δίπλα μου πρόσωπα γνώριμα: Γνωστούς, φίλους, άξιους συνεργάτες απ΄ όλο το νησί μας, που με αποφασιστικότητα στηρίζουν το συνδυασμό μας. Πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων και διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων που συστρατεύονται στην προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας.
-Συγκινημένος, διότι η παρουσία σας δίνει αποστομωτική απάντηση στις Κασσάνδρες και στα «παπαγαλάκια» που το προηγούμενο διάστημα προέβλεπαν αρχικά ότι δεν θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε καν ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Μετά την κατάθεση των συνδυασμών, βέβαια, άλλαξαν το χαβά...

και έλεγαν ότι θα έρθουμε τέταρτοι, ενώ προχθές άκουσα ότι σίγουρα θα χάσουμε στη δεύτερη Κυριακή. Φοβερά τα προγνωστικά τους! Θαυμάστε τα…
-Αισθάνομαι όπως είπα και υπερήφανος, γιατί έχουμε τη δυνατότητα, σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να παρουσιάσουμε ένα έργο αξιοζήλευτο ως απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά και να καταθέσουμε προτάσεις που θα πάνε τη Σκόπελο ένα βήμα πιο μπροστά.
Φίλες και φίλοι, 
Πριν τέσσερα χρόνια δηλώναμε ότι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε την υπέρβαση στο Δήμο μας. Αρχές μας ήταν η άρση των αποκλεισμών, η φυγή από το νοσηρό περιβάλλον των αδιαφανών πρακτικών, η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, η αξιοκρατία και η εμπέδωση αισθήματος δικαίου. Σ΄ αυτές τις κατευθύνσεις κινηθήκαμε αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Για μένα προσωπικά αυτές οι αρχές αποτελούσαν και αποτελούν κόκκινες γραμμές. Όποιοι τις υπερέβησαν για να προωθήσουν προσωπικές στρατηγικές, όσοι σκέφτηκαν αλαζονικά, ήταν ανακόλουθοι με τη λαϊκή εντολή που μας δόθηκε.


-Ας μας πει έστω και ένας πολίτης που απευθύνθηκε στο Δήμο για ένα πρόβλημά του ή για κάποιο παράπονό του εάν βρήκε την πόρτα του γραφείου του Δημάρχου κλειστή. Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, άπαντες αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης που ασκήσαμε.
-Ας μας κατηγορήσει έστω και ένας καλοπροαίρετος δημότης, ότι δεν διαχειριστήκαμε με διαφάνεια τους πόρους που μας χορηγούσε η Πολιτεία και ο Σκοπελίτικος λαός. Και το λέω αυτό, γιατί πρόσφατα κάποιοι ζήλωσαν τη δόξα του ηθοποιού. Ο ρόλος της Αγράμματης Κουτσομπόλας του Χωριού που διάλεξαν, όμως, δεν θα τους χαρίσει ούτε ένα χειροκρότημα. Τα φώτα της σκηνής, θα σβήσουν για  αυτούς στις 7 του Νοέμβρη.
-Ας  μας προσάψει έστω και ένας απ΄ όσους συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μομφή ότι δεν του επιτρέψαμε να ακουστεί η πρότασή του στις συνεδριάσεις του ή ότι δεν ασχοληθήκαμε με κάποια από τις ιδέες του. Σε όλα τα μεγάλα θέματα επιδιώκαμε τον εξαντλητικό διάλογο και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε οι αποφάσεις μας να είναι ισχυρές στη συνείδηση των δημοτών...



Συνδημότισσες και συνδημότες,
Θέλω να αναφερθώ επιγραμματικά στο έργο που παρήχθη αυτή την τετραετία:
Προτεραιότητά μας ως Δημοτική Αρχή αποτέλεσαν τα έργα υποδομής που εξασφαλίζουν και για τις νέες γενιές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο νησί μας. Εστιάσαμε την προσοχή μας κυρίως στα έργα και τις δράσεις που αφορούν την προστασία του  περιβάλλοντος και των  Σκοπελιτών. 
-Ο Βιολογικός Καθαρισμός, ο ΧΥΤΑ, το Δημοτικό Σφαγείο έχουν γίνει πλέον κτήμα των κατοίκων αυτού του νησιού. Ολοκληρώνουμε τις υποδομές τους, βελτιώνουμε τις ατέλειες που εντοπίζονται στην πράξη, δρομολογούμε τις εξελίξεις για την άρτια λειτουργία τους. Συμμετέχουμε σε προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, των νέων και των τουριστών, όπως η «Πράσινη Δράση – Καθαρά Δάση», για την προστασία του ανυπέρβλητου δασικού μας πλούτου. Προωθούμε την ανακύκλωση συσκευών και άλλων απορριμμάτων. 
- Προστατεύουμε την αισθητική του παραδοσιακού μας οικισμού χωρίς να υπολογίζουμε πιέσεις και αντιδράσεις, με κορυφαίο παράδειγμα το κατασκευαστικό έκτρωμα πάνω από την Παναγίτσα του Πύργου. Εδώ και 4 ημέρες επιτέλους καταφέραμε να αρχίσει η κατεδάφισή του, που ήταν αίτημα 2 δεκαετιών του Σκοπελίτικου λαού 
-Με ασίγαστη επιμονή διεκδικήσαμε πόρους από την κεντρική εξουσία για την αντιμετώπιση των θεομηνιών που έπληξαν τον τόπο μας. Σας καλώ να θυμηθείτε χαρακτηριστικά την  αποκατάσταση του δρόμου για τον Άγιο Κωνσταντίνο,  τη στήριξη της πλαγιάς και του δρόμου πάνω από την Παναγίτσα του Πύργου.
- Ήμασταν στις επάλξεις, 24 ώρες το 24ωρο, για να συγκεντρώσουμε μέσα και υλικά στις δύσκολες μέρες των πυρκαγιών, να απαιτήσουμε ανυποχώρητα την άμεση υποστήριξη των υπηρεσιών του κράτους και να οργανώσουμε την εθελοντική προσφορά των συμπατριωτών μας.
-Στον τομέα του τουρισμού, συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χρηματοδοτήσαμε μελέτες για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Κάναμε καθημερινές παρεμβάσεις σε υπηρεσιακούς και επιχειρηματικούς παράγοντες για τη δρομολόγηση πλοίων που θα εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση. Σοβαρή δουλειά με χειροπιαστά αποτελέσματα έγινε και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός του Δήμου μας αγκάλιασε τα παιδιά μας και τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να κάνουν τα πρώτα βήματα κοινωνικοποίησής τους.
Το ΚΑΠΗ παρέχει υπηρεσίες νοσηλευτικής, φυσικοθεραπευτικής και οικογενειακής φροντίδας στην τιμημένη Τρίτη Ηλικία και συμβάλλει με τις δραστηριότητές του στην ενεργητική παρουσία των μελών του στην κοινωνική ζωή.
Ενισχύσαμε απόρους συμπολίτες μας και προγραμματίζουμε νέες δράσεις κοινωνικής συνοχής που θα απλώσουν δίχτυ αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους.
Εξομοιώσαμε τα τιμολόγια νερού των τρίτεκνων οικογενειών με εκείνα των πολυτέκνων.
Παγώσαμε τα δημοτικά τέλη πολύ πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε υποψία οικονομικής κρίσης στον ορίζοντα. 
Στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στεκόμαστε αρωγοί των συλλόγων σε κάθε πρωτοβουλία τους που δίνει μια άλλη διάσταση στο νησί μας. Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, προβάλαμε ό,τι προωθούσε και αναδείκνυε την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του νησιού μας, με εκδόσεις, συνδιοργάνωση εκθέσεων σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Όσο ήταν δυνατόν πιο σύντομα αναφέρθηκα σ΄ αυτά που έγιναν στο Δήμο μας, για να δώσω και το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσουμε και τη νέα τετραετία. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε είναι εντελώς διαφορετικό απ΄ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Οι αλλαγές στη διοικητική λειτουργία του κράτους και το δυσάρεστο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν εγρήγορση, γνώση, σωστή διάταξη δυνάμεων με τη μέγιστη δυνατή απόδοση, κοινωνική συνοχή και τοπική ομόνοια.
-Οι  εξελίξεις αυτές δεν μας τρομάζουν. Δεν εκπέμπουμε SΟS, δεν κλεινόμαστε στο καβούκι μας, δεν ψάχνουμε να βρούμε μια νέα αρχή που μπορεί να ανακαλυφθεί μετά από 2 χρόνια
-Δηλώνουμε παρόντες σε κάθε αρμοδιότητα που θα μας αποδοθεί με τον «Καλλικράτη», χωρίς αναχωρητισμούς και νεφελώδη οράματα. Θα είμαστε όμως απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μετακυληθεί το κόστος στους πολίτες. Οι υποσχέσεις της Πολιτείας για τις νησιωτικές περιφέρειες, θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Εμείς θα είμαστε εκεί καθημερινά, για να διεκδικούμε μαζί με τις άλλες Σποράδες τα δίκαιά μας.
- Αποκτήσαμε αυτά τα χρόνια πολύτιμη γνώση – ακόμα και μέσα από τα σφάλματα, τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις μας - που θα μας βοηθήσει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αναλογιστείτε πόσο σημαντικό θα είναι να εκμεταλλευτεί το νησί μας παραγωγικά κάθε μέρα που θα περνάει μετά τις εκλογές αντί να πασχίζει να μάθει την αλφαβήτα της Αυτοδιοίκησης.
- Δίπλα μου βρίσκονται δικοί σας άνθρωποι, καταξιωμένοι στην κοινωνική δράση και προσφορά. Δοκιμασμένα και έμπειρα στελέχη βαδίζουν πλάι σε νέους γεμάτους όρεξη για δουλειά υποψήφιους συμβούλους στο Δήμο και τις Δημοτικές Κοινότητες. Όλοι, ανάλογα με τις ανάγκες και τα προτερήματά τους, θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, για την καθοδήγηση των δραστηριοτήτων του Δήμου, σε αρμονία με το αξιόλογο προσωπικό που τον στελεχώνει. Να θυμίσω σ΄ αυτό το σημείο ότι ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να κινδυνεύσει η θέση κανενός εργαζομένου, τη στιγμή που από τη μια πλευρά δεχόμασταν κριτική ότι κάποιοι θα απολυθούν, ενώ κάποιοι άλλοι πρότειναν τη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών.  
Συμπατριώτες,
Το κρισιμότερο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που κρύβει η αντιφατική εποχή που ζούμε, είναι το ζήτημα της ενότητας. 
Ρεβανσισμοί, πικρίες που οδηγούν σε αδιέξοδα και χάραξη ατομικών διαδρομών δεν χωρούν στην πολιτική μας.
Δύναμή μας είναι ο πλουραλισμός, η δημοκρατική διαβούλευση και η σύνθεση απόψεων που αποσκοπούν στο καλό της Σκοπέλου. Εγγύηση γι’ αυτό είναι το ίδιο το ψηφοδέλτιό μας. Άνθρωποι ακέραιοι και άξιοι συνενώνονται χωρίς να απαρνούνται τις ιδεολογικές τους αφετηρίες σε ένα πλαίσιο αρχών.
Οι τρεις οικισμοί του νησιού μας έχουν για μένα την ίδια αξία. Δεν ξεχώρισα κανέναν τους, όπως δεν ξεχωρίζω και κανένα από τα τρία παιδιά μου. Όλοι έτυχαν της ίδιας φροντίδας και στοργής, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Γνωρίζω κάθε πιθαμή αυτής της γης και δεν είμαι διατεθειμένος να επιτρέψω οποιαδήποτε τοπικιστική αντίληψη θελήσει να υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών μας. 
Ήμουν όλα αυτά τα χρόνια πλάι σας, κι έτσι θα είμαι και αύριο. 
Σας καλώ όλους να δώσετε  έναν ωραίο αγώνα μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών! Να φτάσουν οι θέσεις μας σε κάθε σπίτι της Σκοπέλου, της Γλώσσας και του Έληους!
-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ -ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ!           
-ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!