12/10/10

O Δήμος Σκιάθου απέναντι στην οικονομική κρίση

Μία πρόταση κοινωνικής πολιτικής

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης πλήττουν την χώρα μας. Η χειρότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη τη Σκιάθο. Εξαιτίας της ύφεσης στην ανάπτυξη και την οικονομία, η καθημερινότητα του δημότη έχει δυσκολευθεί. Αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων, είναι πλέον προβλήματα εμφανή και στο Δήμο μας και καλείται η Δημοτική Αρχή να τα αντιμετωπίσει. Από την άλλη, η κρατική χρηματοδότηση των δήμων, απότοκος και αυτή της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, βαίνει συνεχώς μειούμενη και κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα, με κάποια αξιοπιστία, αν θα υπάρχει αύριο ή πόση θα είναι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρούσα διοίκηση προγραμματίζει δράσεις για την στήριξη των ασθενέστερων συνδημοτών μας, αλλά και για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με συγκεκριμένες...


παρεμβάσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαφύλαξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο Δήμος Σκιάθου έχει ήδη επεξεργαστεί και, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα προχωρήσει στην υλοποίηση και εφαρμογή ενός κοινωνικού πακέτου στήριξης των δημοτών του, επιδιώκοντας την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αύξηση της καταναλωτικής κίνησης στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης. Έτσι προτίθεται να φέρει θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την εξίσωση των τρίτεκνων με τις πολύτεκνες οικογένειες και την απαλλαγή τους κατά 50% των δημοτικών τελών. Επίσης, θα προχωρήσει σε συμφωνίες με διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας για σημαντικές εκπτώσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι άποροι της Πρόνοιας, τα ΑΜΕΑ και οι άνεργοι. Ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Σκιάθου και υπάρχει θετική ανταπόκριση σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σε αντιστάθμισμα για τη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στην υλοποίηση του προγράμματος μας, θα προχωρήσουμε σε ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Προβλέπεται, με βάση το σχεδιασμό μας, η δημιουργία και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού οδηγού επιχειρήσεων και υπηρεσιών της πόλης μας, η υποστήριξη μιας διαφημιστικής καμπάνιας στήριξης της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις για διαφήμιση στο site του Δήμου μας όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν στην υλοποίηση του κοινωνικού πακέτου μέτρων στήριξης των δημοτών μας που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Με βάση το μέχρι σήμερα έργο μας, προσδοκούμε και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι πολίτες να μας δώσουν την εντολή να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, ξεπερνώντας συλλογικά και με κοινωνική συνοχή, την δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου
Νικόλαος Κυρ. Πλωμαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: