28/10/10

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στο νέο Δήμο Σκοπέλου

γιατί πρέπει να συμβάλουμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον…
Με την τοποθέτηση τριών καλαίσθητων κοντέινερ στις τρεις κοινότητες του νησιού (Γλώσσα, Κλήμα, Σκόπελος), ο νέος Δήμος Σκοπέλου θα συλλέγει τις ηλεκτρικές συσκευές προς ανακύκλωση και θα τις προωθεί στον πιστοποιημένο φορέα, υπεύθυνο για την οργάνωση και τη λειτουργία του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Γιατί να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές;
Για καθαρό περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχουν «επόμενη ζωή», δεν είναι σκουπίδια, δεν πετιούνται αλλά συλλέγονται, ανακυκλώνονται και τα περισσότερα από τα υλικά που προκύπτουν επαναχρησιμοποιούνται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραστικά ο όγκος των αποβλήτων που καταλήγει στο σκουπιδότοπο.
Για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται οι ηλεκτρικές συσκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, δεν είναι επικίνδυνες. Από τη στιγμή που θα πεταχτούν, τότε η  μη σωστή συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον. Ο κίνδυνος είναι η διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών ως απόβλητα πλέον.
ο Συνδυασμός
Όλοι μαζί για μια Νέα Αρχή στη Σκόπελο

7 σχόλια:

  1. Το πρόγραμμα σας είναι χείμαρρος κ Καραγκιόζο ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ότι ακούτε από εδώ και από εκεί το γράφετε και δεσμεύεστε . Τι από όλα αυτά ΤΑ ΘΑ ,θα κάνετε τέλος πάντων και γιατί δεν κάνατε τίποτα όταν ήσασταν στο Δήμο με τον κ Βασιλόυδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γλωσοτης ειπε. Την απαντηση την δινεις μονοσου,αγαπητεμου ανθροπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με τα αρνητικά σχόλια, ένα ερώτημα που θα μπορούσε να απασχολήσει τους αναγνώστες του blog είναι γιατί έχουμε την τάση να προδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση, ακόμα κι αν γνωρίζουμε τα θετικά της αποτελέσματα.
    Ανακοινώνει λοιπόν ο συνδυασμός -στην προκειμένη περίπτωση- την τοποθέτηση τριών κοντέινερ για συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
    Γιατί προδικάζουμε την πρόταση;
    Προτιμούμε το παλιό σύστημα; Χαλασμένα ψυγεία και ηλεκτρικές κουζίνες στα ρέματα και στα δάση του νησιού;
    Αυτό δεν είναι αντιφατικό;
    Γιατί λοιπόν είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και στην προκειμένη περίπτωση στον ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΤΡΟΠΟ επίλυσης ενός προβλήματος;
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ διερωτώμαι, γιατί να είμαστε επιφυλακτικοί σε κάθετι καινούργιο και σε νέες προτάσεις από νέους ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κακο μας το κεφαλι μας εφερε σε αυτο το χαλι.
    Ευχομαι καλα μυαλα σε ολους( εκτος απο αυτους που εχουν συμφεροντα ) γιατι αλλιως καλα κρασια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 29/10, 8:45 π.μ. Αγαπητέ σχολιαστή, εγώ το μόνο “συμφέρον” που βλέπω σε αυτήν την ανάρτηση για την ανακύκλωση, είναι το συμφέρον όλου του νησιού για καθαρότερο περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η “Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.” είναι ο εγκεκριμένος φορέας από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα.
    Η Ανακύκλωση Συσκευών έχει προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των δήμων. Στους συμβεβλημένους δήμους οι οποίοι έχουν εκχωρήσει χώρο, το σύστημα έχει τοποθετήσει container. Στους δήμους αυτούς το σύστημα με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώνει τους δημότες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, από τη στιγμή που θα πεταχτούν, είναι επικίνδυνες, γιατί τα βλαβερά υλικά που περιέχουν διαφεύγουν στο περιβάλλον.

    Αν αυτό το γνώριζε ο δήμαρχος Σκοπέλου, σίγουρα ΔΕΝ θα δημοσίευε στο προεκλογικό του φυλλάδιο την τελευταία φωτογραφία της σελίδας 7.
    Η φωτογραφία αυτή, αντί για τίτλο “ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών” θα πρέπει να φέρει τον τίτλο “ΕΤΣΙ ΒΛΑΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ”.
    Ευχαριστώ πολύ για τη δημοσίευση,
    ετεροδημότης από Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή